Jeune Nation (strana)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo strany „Jeune Nation“ (Keltský kríž)

Jeune Nation (slov. Mladý Národ) bolo francúzske nacionalistické hnutie založené koncom roku 1949. Zakladateľom bol Albert Heuclin, mandatár (poverenec) parížskej centrálnej tržnice Les Halles, Jean Marot, Jacques Wagner a bratia Sidosovci: François Sidos predseda strany Mladý národ, Jacques Sidos a Pierre Sidos, generálny tajomník a hlavná osoba v organizácii.

22. októbra 1949 sa hnutie prvýkrát prezentovalo v sídle organizácie „Souvernir napoléonien“ v Paríži. 23. marca 1950 bolo oficiálne prihlásené na policajnej prefektúre v Paríži 1. Počas celej svojej existencie bola Jeune Nation mimoparlamentnou stranou.

15. mája 1958 bolo vládnym dekrétom zakázané po pokuse o prevrat 13. mája 1958, ktorému predchádzala séria atentátov a násilia. Jeune Nation sa odmietlo rozpustiť a v roku 1959 sa reformovalo pod názvom „Parti nationaliste“. Nová strana bola po niekoľkých dňoch rozpustená, a preto sa znova reformovala na „Fédération des étudiants nationalistes“.

5. júla 1958 vyšlo prvé číslo denníka „Jeune Nation“, ktorý bol prezentovaný ako spravodajský dvojmesačník, ale ktorý chcel byť orgánom strany Mladý národ. Tento denník existuje dodnes a je tlačovým orgánom hnutia l'Œuvre française, ktoré je súčasťou Union de la droite nationale.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Jeune Nation na francúzskej Wikipédii a Jeune Nation na anglickej Wikipédii.