Kompost

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kompost

Kompost je organický materiál, ktorý bol rozložený a recyklovaný ako hnojivo a doplnok pre zlepšenie pôdy. Kompost je kľúčovou zložkou v ekologickom poľnohospodárstve.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Kompost môže byť bohatý na živiny. Používa sa v záhradách, záhradníctvach alebo poľnohospodárstve. Kompost je sám o sebe v mnohých ohľadoch prínosom pre krajinu – ako kondicionér pôdy, hnojivo, prídavok k vitálnemu humusu alebo humínových kyselín a ako prírodné hnojivo pre pôdu. V ekosystémoch je kompost užitočný pre kontrolu erózie, rekultiváciu pôdy a vodných tokov, obnovu mokradí či na zákryv skládok. Organické zložky určené pre kompostovanie môžu byť alternatívne použité na výrobu bioplynu pomocou anaeróbnej digescie.

Vznik kompostu (kompostovanie)[upraviť | upraviť zdroj]

Na najjednoduchšej úrovni si proces kompostovania vyžaduje vytvorenie hromady vlhkého organického materiálu (lístie, "zelený" potravinový odpad) a čas, za ktorý sa materiál rozloží do humusu, čo môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov. Moderné, metodické kompostovanie je komplexný a niekoľkostupňový, pozorne monitorovaný proces s meranými množstvami objemu vstupov, ako sú voda, vzduch a na uhlík a dusík bohaté materiály. Proces rozkladu je podporovaný drvením rastlinnej hmoty, pridávaním vody a zabezpečením riadneho vetrania pravidelným otáčaním zmesi. Červy a plesne ďalej rozkladajú tento organický materiál. Aeróbne baktérie riadia chemický proces premenou vstupov na teplo, oxid uhličitý a amoniak. Amoniak je následne baktériami, procesom nitrifikácie, zmenený do pre rastliny výživných dusitanov a dusičnanov.

Materiály v komposte[upraviť | upraviť zdroj]

Efektívne kompostovanie organizmov si vyžaduje štyri rovnako dôležité zložky:

  • Uhlík  – zabezpečuje energiu; mikrobiálna oxidácia uhlíka vytvára teplo, ak je uhlík zastúpený v odporúčaných množstvách.[1] Materiály s vysokým obsahom uhlíka bývajú hnedé a suché.
  • Dusík – zabezpečuje rast a rozmnožovanie organizmov, ktoré pomáhajú oxidácii uhlíka. Materiály s vysokým obsahom dusíka zvyknú byť zelené (alebo farebné, ako je to v prípade ovocia a zeleniny) a vlhké.[2]
  • Kyslík – pomáha oxidácii uhlíka a procesu rozkladu.
  • Voda – v správnom množstve pomáha zabezpečiť procesy bez toho, aby vytvorila anaeróbne prostredie.
Materiály v komposte.

K najúčinnejšiemu kompostovaniu dochádza, keď je uhlík a dusík v pomere asi 30:1. Takmer všetky materiály z rastlín a živočíchov obsahujú aj uhlík a dusík, ale ich množstvo sa môže výrazne meniť na základe vyššie popísaných podmienok (sucho/vlhkosť, hnedá/zelená farba).[3] Čerstvo narezaná tráva má priemerný pomer uhlík:dusík asi 15:1 a suché jesenné lístie asi 50:1, v závislosti od typu alebo druhu materiálu. Ideálny pomer sa dá dosiahnuť zmiešaním viacerých druhov materiálov. Pozorovaním množstiev a zvážením použitia rôznych materiálov počas tvorby kompostu možno rýchlo dosiahnuť funkčnú techniku, aplikovateľnú pre konkrétne situácie.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Composting for the Homeowner – University of Illinois Extension [online]. Web.extension.illinois.edu, [cit. 2013-07-18]. Dostupné online. Archivované 2016-02-24 z originálu.
  2. Materials for composting - University of Illinois extension, retrieval date: 3/12/2009 [online]. [Cit. 2014-02-18]. Dostupné online. Archivované 2009-12-25 z originálu.
  3. Klickitat County WA, USA Compost Mix Calculator [online]. [Cit. 2014-02-18]. Dostupné online. Archivované 2011-11-17 z originálu.
  4. Effect of lignin content on bio-availability