Kongregácia sestier karmelitánok Dieťaťa Ježiša

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kongregácia sestier karmelitánok Dieťaťa Ježiša (Congregatio Sororum Carmelitidum Divini Infantis Jesu, CSCDIJ [1]) je rehoľným inštitútom pápežského práva v Katolíckej cirkvi. Vznikla 31. decembra 1921 v Poľsku. Jej zakladateľmi sú o. Anzelm Gadek OCD [2]a Janina Kierocinská (rehoľným menom sestra Mária Terézia od sv. Jozefa). Prvý dom bol založený v Sosnovci. Generálna predstavená sídli v Poľsku.

Členky kongregácie zachovávajú rehoľné pravidlá sv. Alberta Jeruzalemského a vlastné konštitúcie. Základom života je spiritualita tereziánskeho Karmelu, a najmä spiritualita patrónky kongregácie sv. Terézie od Dieťaťa Ježiša. Sústredia sa na ideál duchovného detstva. Sestry sa venujú najmä výchove detí a ich náboženskému vzdelaniu, ale aj pastoračnej práci v iných oblastiach.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Karmelitánky Dieťaťa Ježiša (Kongregácia sestier karmelitánok Dieťaťa Ježiša) [online]. KVRPS, Rehole.sk. Dostupné online.
  2. O kongregaci sester karmelitek Dítěte Ježíše [online]. Karmeldj.cz. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Kongregace sester karmelitek Dítěte Ježíše." In: ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH : Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1997. 223-226 s. EDICE ENCYKLOPEDIE. ISBN 80-7192-222-6

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]