Konkretizmus (poézia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Konkretizmus je básnický smer, ktorý sa zrodil v slovenskej poézii v 60. rokoch 20. storočia v dielach autorov Trnavskej skupiny[1]. Definuje sa aj ako spredmetnená každodennosť, poézia všedného dňa. Básnici sa sústreďujú na interpretovanie skutočnosti pomocou konkrétnych zmyslových vnemov. Konkretizmus sa prvýkrát objavil v poézii Jána Ondruša[2]. Okrem členov Trnavskej skupiny tvorili v štýle konkretizmu Štefan Strážay, Ján Buzássy, Erik Jakub Groch[3], Juraj Briškár[4], Jana Pácalová.[5]

Čo sa týka charakteristík konkretizmu, Valér Mikula si všimol v tvorbe „zlatých” 60. rokov vrátane konkretistického vlnenia tri znaky tvorby: polytematickosť, tematickú zahalenosť a gnómickosť. V prvých dvoch prípadoch sa dotýka spôsobu voľby tém a ich zahmlievania v úsilí vyhnúť sa socialistickému realizmu, gnómickosť (nadčasovosť) mala mať zrejme podobný účel: vyhnúť sa socialistickému kánonu. Tento modus operandi sa vyskytuje v dielach troch zakladateľov Trnavskej skupiny tiež.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BRENDZA, GRUPAČ, Boris, Marian. Trnavská skupina - Poézia konkrétnej abstraktnosti [online]. ejmap.sk, [cit. 2021-11-10]. Dostupné online.
  2. Jeho debut nesmel vyjsť, pretože si to režim neprial [online]. mytrnava.sme.sk, [cit. 2021-11-10]. Dostupné online.
  3. Erik Jakub Groch [online]. Literárne informačné centrum Bratislava, [cit. 2021-11-05]. Dostupné online.
  4. RAKÚSOVÁ, Gabriela. Juraj Briškár - komplexná charakteristika [online]. Literárne informačné centrum Bratislava, [cit. 2021-11-05]. Dostupné online.
  5. RÉDEY, Zoltán. Lyrický svet „stola a interiéru“. Topos vo veciach „spredmetnenej“ každodennosti v slovenskej poézii od 60. rokov 20. storočia po súčasnosť [online]. digilib.phil.muni.cz/Filozofická fakulta, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, [cit. 2021-11-05]. Dostupné online.
  6. MIKULA, Valér. Čakanie na dejiny - State k slovenskej literárnej histórii [online]. fphil.uniba.sk, [cit. 2021-11-10]. Dostupné online.