Krútený kábel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O krútenom káble ako prvku počítačovej siete pozri krútená dvojlinka.

Krútený kábel (krútený vodič, krútená dvojlinka) je technológia ochrany vodičov kábla proti elektrickému šumu a elektromagnetickému rušeniu zakrútením páru vodičov navzájom. Jednotlivé vodiče v kábli sú uložené v pároch, pričom páry sú skrútené navzájom okolo seba. Vodiče v páre sú rovnocenné (žiaden z vodičov nie je pripojený na zem, alebo zdroj napätia) preto sa takýto kábel označuje tiež ako symetrický kábel.

Technológia[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvodom zakrúcania vodičov je, že definované skrútenie pomáha redukovať vzájomné presluchy a šumy z vonkajšieho prostredia a zároveň bráni vyžarovaniu z vodičov do prostredia (resp. do susedných vodičov). Zakrútené vodiče majú zvýšenú odolnosť voči súhlasnému typu rušenia (napätiu indukovanému do oboch vodičov súčasne) pretože vplyvom opačnej fázy sa indukované napätie navzájom vyruší. Kvôli zabráneniu vzájomných presluchov medzi pármi v jednom kábli (káblovom zväzku) majú jednotlivé páry rôzne skrútenia (rôzny počet skrútení na jednotku dĺžky). Čím je väčší počet zakrútení na jednotku dĺžky, tým je kábel kvalitnejší. Pre zvlášť elektromagneticky zarušené prostredie (alebo naopak pre prostredie vyžadujúce minimálny vyžarovaný elektromagnetický šum) sa používa dodatočné tienenie pre celý kábel zvlášť - tienenie fóliovaním alebo(a) opletaním (opletením je na povrchu kábla vytvorená sieťka).

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Krútené vodiče sa najčastejšie používajú v telefónnej technike a pri diaľkovom prenose dát. Neskôr sa začala používať v počítačových sieťach ako náhrada koaxiálneho kábla. Tu sa táto technológia označuje ako krútená dvojlinka.

Izolácia[upraviť | upraviť zdroj]

Plášť kábla sa vyrába obvykle z PVC rôznej tvrdosti a farebnosti - podľa použitia. Vyrábajú sa aj verzie plášťa odolné voči poveternostným vplyvom a so zabudovaným nosným lankom. Telefónne káble majú na povrchu mimoriadne chemicky a mechanicky odolnú izoláciu pre priame uloženie do zeme.

Jednotlivé krútené páry, resp. vodiče v kábli sú farebne rozlíšené. Obvykle je jeden vodič páru celý homogénne označený jednou farbou a jemu prislúchajúci pár obsahuje farebný pásik tej istej farby. Napr. vodič je modrý a k nemu prislúchajúci pár je biely s modrým pásikom (bielo-modrý). V sieťach Ethernet sa pre jednotlivé páry používa kombinácia farieb: bielo-oranžová/oranžová, bielo-zelená/zelená, bielo-modrá/modrá, bielo-hnedá/hnedá.

V mnohožilových kábloch (môže byť aj viac ako 100 párov), kedy jednoducho nemáme toľko jednoznačných farebných odtieňov na označenie jednotlivých vodičov, sa obvykle druhý párový vodič označuje len jednou farbou (obvykle homogénna biela alebo homogénna žltá). Prvý párový vodič potom môže byť označený aj pásikovaním. Je to menej pohodlné, pretože pri zisťovaní prislúchajúceho páru musíme kábel rozpliesť, aby sme videli, ktoré vodiče sa navzájom ovíjajú.