Krak (kokaín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krak

Krek alebo krak[1] (po anglicky crack) je pouličný názov hydrochloridu kokaínu C17H21NO4, ktorý sa radí medzi tvrdé, stimulačné a narkotické drogy.

Krek je najnebezpečnejšia forma kokaínu. Jej základom je kokaín, prevarený práškom do pečiva alebo jedlou sódou. Krek sa vyrába tak, že sa kokaín „seká" (rozrába) s jedlou sódou a vodou. Tak vznikajú rôzne veľké kúsky kryštálov tzv. „rocks“, ktoré sa fajčia.

Krek je oveľa nebezpečnejší ako kokaín, pretože ho telo absorbuje oveľa rýchlejšie a väčšinou už prvá dávka vedie k závislosti. Pri užívaní kreku človek nepociťuje únavu,hlad či smäd.

Krek po vyfajčení účinkuje len niekoľko minút, počas ktorých človek pociťuje eufóriu, je aktívny, odvážny. Po štvrťhodine opojenosť zmizne, prichádzajú abstinenčné príznaky. Fajčiari kreku ich opisujú ako nepredstaviteľne strašné, pri ktorých túžia už len po smrti. Veľa závislých má práve preto samovražedné úmysly.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV., [cit. 2020-08-08]. Dostupné online.