Kultúrne centrum Jean Marie Tjibaou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Tjibaou cultural center 2.jpg

Kultúrne centrum Jean-Marie Tjibaou je najznámejšia stavba Novej Kaledónie. Navrhol ju Renzo Piano v roku 1998 ako poctu kanackému národu. V domorodom jazyku pije národu Kanak sa toto centrum nazýva Ngan Jila – kultúrne centrum.

Okolnosti stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúrne centrum je venované Jean-Marie Tjibaouvi, ktorý zahynul v roku 1989 pri vedení boja za autonómiu Novej Kaledónie spod nadvlády francúzskej vlády, ktorá trvala už viac než 100 rokov. Po Tjibaouvej vražde dal francúzsky premiér François Mitterrand súhlas na postavenie Kultúrneho centra, jediného veľkého projektu mimo Francúzska. Toto gesto je mnohými považované za pokus potlačiť búrlivé protesty v krajine.

Lokalita[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa na úzkom polostrove medzi divokým Tichým oceánom a pokojnou lagúnou v meste Noumea, hlavnom meste Novej Kaledónie. Renzo Piano využil prevládajúce vetry zo strany oceánu na systém prirodzeného prevetrávania.

Koncept návrhu[upraviť | upraviť zdroj]

Pri návrhu vychádzal Renzo Piano z okolností, ktoré viedli k stavbe tejto budovy a chápal ju ako oslavu kanackého národa. Bolo dôležité, aby návrh rešpektoval kanackú kultúru a taktiež kaledónsku prírodu ale zároveň aby nepôsobil príliš nevýrazne. Preto sa inšpiroval pôvodným kanackým obydlím a vztýčil 10 drevených konštrukcií pôsobiacich v panoráme veľmi prirodzene, ale zároveň majestátne.

Funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúrne centrum sa skladá z troch „dedín“ pozostávajúce z 10 „Veľkých domov“ rôznych veľkostí a funkcií (výstavné priestory, multimediálna knižnica, kaviareň, konferenčné a prednáškové miestnosti). „Veľké domy“ sú spojené dlhou jemne sa vlniacou uzavretou promenádou, pripomínajúcou slávnostnú aleju tradičnej kanackej dediny. Toto centrum sa stalo významnou súčasťou dnešnej kúltúry Novej Kaledónie a pomáha rozvíjať kanacký národ.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Budovy sa skladajú z klasickej pravouhlej časti a špeciálnej konštrukcie drevených „štítov“ orientovaných k oceánu, ktoré sú hlavnou podstatou formy centra.

  • pravouhlú časť tvorí bežný ocelový skelet so zasklením.
  • vonkajšiu fasádu orientovanú smerom k oceánu tvoria horizontálne drevené lišty z dreva iroko (druh dreva odolného voči hnilobe a schopného vydržať nápory vetrov o sile cyklóna), ktoré filtrujú vietor do druhej vrstvy - vnútornej fasády zloženej zo sklených lamiel otáčajúcich sa podľa rýchlosti vetra. Má to výhodu jednak pasívnej ventilácie budovy a taktiež slúži medzera medzi vrstvami ako komín, cez ktorí stúpa teplo hore a ochladzuje tak vnútorný priestor.

Adresa[upraviť | upraviť zdroj]

Rue des Accords de Matignon, Tina, BP 378
98845 Noumea
Nová Kaledónia

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]