Ladislav Radvanský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ladislav Radvanský
historik, statkár
Narodenie18. december 1701
Banská Bystrica-Radvaň
Úmrtie1758
Banská Bystrica-Radvaň

Ladislav Radvanský (Radvánszky de Radvány; * 18. december 1701, Banská Bystrica-Radvaň - † 1758, Banská Bystrica-Radvaň) bol historik, statkár.

Jeho otec Ján Radvanský, matka Anna Mária rod. Szentivániová, syn Ján Radvanský, manželka Jana rod. Révaiová a Anna-Mária Szentiványiova, brat Juraj Radvanský.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a v Bratislave, hospodáril na rodovom majetku v Banskej Bystrici-Radvani. Na oboch gymnáziách bol žiakom M. Bela, ktorý usmernil jeho záujem o teológiu a históriu. Prívrženec pietizmu, obranca protestantov, podporoval cirkevné školstvo, vydávanie náboženskej literatúry, mecén študentov v zahraničí. Vlastnil rozsiahlu knižnicu, spísal jej katalóg, spracoval dejiny svojho rodu. Venoval sa najmä literatúre, neprijal stoličné funkcie. Roku 1741 komisár a dverník na korunovácii Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Bratislave, 1743 účastník jej korunovácie za českú kráľovnú v Prahe. V rukopise zanechal zápisky z uhorských snemov, korunovácií z ciest po rakúskych provinciách, písal i verše.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovenský biografický slovník
  • BÔBOVÁ, Mária: Knižnica šľachtického rodu Radvanských. In: BÔBOVÁ, Mária (ed.): Šľachta stredného Slovenska a jej vplyv na kultúrny rozvoj regiónu. (Zborník príspevkov). Banská Bystrica : Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici – Katedra histórie FF UMB, 2015. S. 51 – 56.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]