Linda Cartyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Linda Cartyová
vinná z vraždy a odsúdená na smrť injekciou
Rod. menoLinda Anita Carty
Narodenie5. október 1958 (65 rokov)
Svätý Krištof a Nevis

Linda Anita Carty (* 5. október 1958, Svätý Krištof a Nevis) je americká a súčasne britská občianka čakajúca v cele smrti v štáte Texas. Bola odsúdená na smrť vo februári 2002 za únos a vraždu 25 ročnej Joany Rodriguezovej, s úmyslom ukradnúť jej novorodeného syna. Cartyová tvrdí, že bola falošne obvinená drogovými dílermi kvôli tomu, že pracovala ako informátorka polície. Proti rozsudku sa viackrát odvolala, no vždy neúspešne. Naposledy podala ďalšie odvolanie v roku 2015. Cartyová je prvou ženskou občiankou Veľkej Británie od roku 1955, ktorá bude popravená.

Drogy[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1992 bola Cartyová usvedčená z krádeže auta a vydávania sa za agenta FBI. Bola odsúdená na 10 ročnú probáciu, s podmienkou že bude pracovať ako drogová informátorka. Počas tejto spolupráce poskytla polícii informácie, ktoré viedli k dvom zatknutiam. Keď bola opäť zatknutá za drogovú tresnú činnosť, spolupráca s políciou skončila.

Zločin[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa texaskej polície vnikla Cartyová spolu s tromi spolupáchateľmi (Gerald Anderson, Chris Robinson a Carlos Williams) do domu 25 ročnej ženy dňa 16. mája 2001. Obeť a jej 3-dňový syn boli unesení a ďalšie dve obete boli zbité, zviazané páskou a ponechané v dome. Žena bola tiež zviazaná páskou, na hlave mala vrecko a bola umiestnená do kufra auta. Zomrela na udusenie.

Vyšetrovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vyšetrovatelia zo začiatku podozrievali Cartyovú, pretože ľuďom vo svojom okolí tvrdila, že čaká dieťa, napriek tomu, že nebola tehotná. Počas výsluchov susedov jedna susedka uviedla, že sedela s Cartyovou v jej aute a videla tam detskú autosedačku a že jej cartyová povedala že je tehotná. Dotyčná si to zapamätala, lebo Cartyová sa jej vôbec nezdala byť tehotná. Cartyová pri výsluchu uviedla, že svoje auto niekomu požičala a pri zločine mohlo byť použité auto jej dcéry. Následne ich zaviedla na miesto, kde sa nachádzali obidve autá. V jednom sa našlo žijúce dieťa, v druhom bola udusená obeť. na oboch autách sa na našli Cartyovej odtlačky prstov a rôzne druhy detskej výbavy.

Proces[upraviť | upraviť zdroj]

Počas procesu sa prezentovali jednotlivé dôkazy:

  • v máji 2001 začali Cartyová a jej manžel žiť oddelene
  • Cartyová mu následne oznámila že s ním čaká dieťa
  • 15. mája 2001, deň pred vraždou, povedala Cartyová svojej susedke že je tehotná, a že dieťa sa má narodiť nasledujúci deň
  • manžel obete uviedol, že počas prepadu jeden z útošníkov zdvihol telefón a povedal – Sme vnútri. Chceš to?
  • následne útočníci utiekli aj s dieťaťom
  • podľa záznamov z telefónu Cartyová medzi 0:50 a 2:50 miestneho času 11 krát telefonovala Geraldovi Andersonovi
  • Cartyovej matka svedčila, že jej dcéra nepovedala že je tehotná a ani tak nevyzerala

Linda Cartyová bola 19. februára 2002 usvedčená z vraždy a o dva dni neskôr odsúdená na smrť injekciou. Od rozsudku sa Cartyová už 5 krát odvolala, no vždy neúspešne.

Obhajoba[upraviť | upraviť zdroj]

Cartyová, jej právnici a podporovatelia po celý čas tvrdia, že bola odsúdená na smrť za zločin, ktorý nespáchala. Tvrdia, že neexistujú žiadne forenzné dôkazy o tom, že sa nachádzala na mieste činu, napriek nálezu jej odtlačkov na autách použitých pri zločine. Cartyová tvrdí, že bola lživo obvinená tromi mužmi za to, že donášala polícii, dokonca uviedla, že "bolo by príliš ťažké zabiť ma a tak zosnovali tento komplot". Anderson, Robinson a Williams svedčili proti Cartyovej a tak ani jeden nedostali trest smrti.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Linda Carty na anglickej Wikipédii.