Llantwit Major

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Llantwit Major

Llantwit Major (walesky Llanilltud Fawr) je malé pobrežné mesto v grófstve Vale of Glamorgan vo Walese ležiace v Bristolskom zálive. Ide o jedno zo štyroch miest ležiacich vo Vale of Glamorgan a čo do počtu obyvateľov tretie najväčšie (k roku 2001 tu žilo 13 366 obyvateľov) po Barry a Penarth a pred Cowbridge, ktoré leží 7,2 kilometra severovýchodne. Centrum mesta Llantwit Major leží približne 14 kilometrov juhovýchodne od centra mesta Bridgend, 16 kilometrov západne od centra Barry a 24 kilometrov juhozápadne od centra hlavného mesta Walesu Cardiff.

Pôvodný waleský názov mesta Llanilltud Fawr pochádza od mena svätého Illtuda, ktorý sem prišiel z Bretónska. Ten tu založil kláštor a k nemu pripojenú školu Cor Tewdws, ktorá sa postupne stala jednou z najváženejších kresťanských škôl svojej doby. Vo svojej vrcholnej dobe tu študovalo vyše 2000 študentov, vrátane princov a mnohých významných duchovných, pričom niektorí z nich sú dnes uctievaní ako svätí. Kláštor aj škola zanikla v roku 987 po príchode Vikingov. Kláštor bol prestavaný v roku 1111 a naďalej zostal centrom vzdelanosti pod taktovkou opátstva Tewkesbury. Uzavretý bol v roku 1539 v rámci rušenia kláštorov. V meste sa ďalej nachádza kostol z trinásteho storočia, ktorý bol postavený neďaleko kláštora. Dnes je zapísaný v zozname listed building prvého stupňa a je jedným z najstarších farských kostolov vo Walese.

Mesto Llantwit Major zažívalo počas dvadsiateho storočia obrovský rozvoj vďaka tomu, že tu bola ubytovaná časť členov Royal Air Force; neďaleko mesta bola postavená základňa. Mestom Llantwit Major prechádza železničná trať, ktorá bola opätovne otvorená v roku 2005, a nachádza sa tu tiež železničná stanica. Miestna pláž Collugh je populárnym miestom pre surfarov a nachádzajú sa tu zvyšky pevnosti z doby železnej. Ďalej je tu jedno z najväčších waleských nálezisk skamenelín z jury. Miestna kamienková pláž je súčasťou 23 kilometrov dlhého glamorganského pobrežia, ktoré sa tiahne od Gilestonu na východe až na newtonov bod blízko Southerndownu na západe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Llantwit Major na českej Wikipédii.