Maccobyho typy manažérov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Maccobyho typy manažérov je typologizácia manažérov a teória vedenia.

Maccoby v rokoch 1969 a 1975 skúmal pomocou dotazníkov 250 manažérov amerických podnikov v Silicon Valley (rýchlo rastúca high-tech sféra). Výsledkom bola identifikácia 4 typov manažérov:

  • Remeselník: Jeho sebadôvera je založená na odborných vedomostiach a disciplíne, uspokojenie získavajú riešením problémov. Sú perfektionisti. Pracujú najmä v oblasti výskumu a vývoja.
  • Bojovník v džungli: Snaží sa dosiahnuť dominanciu v všetkých oblastiach tak pre seba aj pre podnik. Často pritom nedodržiavajú pravidlá hry a ignorujú tradície. Majú silné sebavedomie.
  • Firemný človek: Cíti sa ako integrálna súčasť podniku, prísne dodržuje pravidlá. Vývoj podniku je preňho rovnako dôležitý ako vlastná kariéra. Je skôr vhodný do byrokratických pozícií stredného manažmentu, pretože mu chýba energia a ochota riskovať.
  • Hráč: Všetko vnímajú ako súťaž, v ktorej z princípu musia zvíťaziť. Súťažia férovo a s kalkulovaným rizikom. Napriek tomu sú kooperatívni a ochotní podieľať sa na tímovej práci, sú vždy flexibilní a inovatívni.

Podľa Maccoby súčasnému nestabilnému a konkurenciou charakterizovanému svetu najlepšie zodpovedá typ Hráč. Iní autori z oblasti strategického manažmentu dodávajú, že pre rôzne fázy životného cyklu výrobku sú vhodné rôzne typy manažérov, napr. pre fázu rozvoja trhu bojovník v džungli, fázu rastu trhu hráč s podriadenými remeselníkmi, pre fázu zrelosti firemní ľudia a pre fázu zostupu bojovníci v džungli.