Mini segway

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Biela kolonožka

Minisegway alebo kolonožka alebo gyroboard je alternatívny dopravný prostriedok, ktorý pochádza z anglického self-balancing board (nesprávne označovaný ako hoverboard).[1] Hoverboard je elektrický osobný transportér, tvorený doskou (kde má osoba, ktorá ho ovláda položené nohy).[2] Je poháňaný dvoma motorizovanými kolesami. Disponuje aj gyroskopickým systémom – ten pomáha systému mikročipov v hoverboarde získavať informácie o nakláňaní dosky a následne udávať smer. Je to osobné vozidlo, ktoré má podobný princíp ovládania ako známe vozidlá Segway. V porovnaní so Segwayom je však hoverboardy možné ovládať aj bez riadidiel (niektoré modely sú však vybavené sedátkom). Hoverboardy sú omnoho lacnejšie a ľahšie, ale majú kratší dojazd na jedno nabitie.

Hoverboard bol vynájdený v roku 2013, pričom nevieme, komu prislúcha jeho patent (o ten sa vedú rozsiahle súdne spory). Následne v roku 2014 sa začala masová výroba hoverboardov v Číne Self-balancing scooter. Tieto výrobky boli často nekvalitné a dokonca niektoré boli náchylné na požiar kvôli prehriatiu batérie. Dnes už sa vyrábajú kvalitné hoverboardy, pretože ich výroba je prísnejšie regulovaná.

V dnešnej dobe sú hoverboady veľmi populárne aj medzi celebritami. Medzi tie, ktoré na nich často jazdia patria napríklad Justin Bieber, Wiz Khalifa, Chris Brown, Soulja Boy a iný.

Ovládanie[upraviť | upraviť zdroj]

Smer a rýchlosť jazdy si určuje sám jazdec a to intenzitou našľapovania na podložky a nakláňaním sa dopredu alebo dozadu. Ovládanie je veľmi intuitívne a je možné sa to naučiť v priebehu niekoľkých minút. Gyroskopický balančný systém funguje na spolupráci mnohých inteligentných mikročipov a gyroskopov. Tento systém vyhodnotí polohu jazdca voči osi hoverboardu. Podľa toho, či sa jazdec nakláňa (prenáša váhu) dopredu alebo dozadu, rozpozná dopravný prostriedok jeho polohu a vie podľa toho zmeniť smer jazdy.[3] Jazdec sa tak môže rozbehnúť vpred, cúvať a dokonca aj otáčať na mieste o 360 °. Vďaka tomu, že hoverboard je v strede vybavený kĺbovitým spojením, môže jazdec meniť smer jazdy aj tak, že zatlačí pätu jednej nohy a špičku druhej nohy (zmení uhol medzi dvoma kĺbovitými časťami hoverboardu).

Typy hoverboardov[upraviť | upraviť zdroj]

Poznáme 4 základné druhy hoverboardov – rozdeľujú sa v závislosti od veľkosti kolies (veľkosť udávaná v palcoch):

  • 4,5" kolesá
  • 6,5" kolesá
  • 8" kolesá
  • 10" kolesá

Všetky modely disponujú lítium-iónovými batériami a dvoma motormi, pričom u niektorých sa výkon motora odlišuje.[4]

Tie so 4,5" kolesami sú určené pre menšie deti a majú nízku rýchlosť. Disponujú väčšinou dvoma motormi s výkonom 150 W.

Hoverboardy s 6,5" kolesami patria medzi najpopulárnejšie a často aj najlacnejšie. Sú určené primárne na jazdu v meste. Maximálna rýchlosť je väčšinou 15 km/h a maximálne stúpanie je možné do kopca s uhlom 25°. Hmotnosť sa pohybuje okolo 10 – 12 kg a motory sú dva s výkonom 350 W.

Hoverboardy, ktoré majú veľkosť kolies 8" dosahujú maximálnu rýchlosť okolo 16 km/h a maximálne stúpanie je možné do kopca s uhlom 20 – 25°. Hmotnosť sa pohybuje okolo 12 kg a dojazd na jedno nabitie je 15 – 20 km.

Hoverboardy s 10" kolesami sa označujú aj termínom offroad. Značí to, že sú vhodné aj na použitie do terénu. Maximálna rýchlosť je takmer vždy 16 km/h s dojazdom okolo 20 km. Zvládnu stúpanie do kopca o uhle 15°. Hmotnosť majú najvyššiu spomedzi týchto typov hoverboardov, a to 14 kg. Práve vďaka jeho veľkým kolesám je umožnená jazda aj po členitejšom teréne.

Legislatíva[upraviť | upraviť zdroj]

V jednotlivých štátoch, či ide o štáty európskej únie, alebo aj mimo ňu, môžeme naraziť na veľmi rozdielne zákony ohľadne používania hoverboardu.[5] V niektorých zemiach je jeho používanie obmedzené iba na súkromný pozemok. V USA je napríklad zakázané riadiť hoverboard v školách a mnohé letecké spoločnosti dokonca zakázali prepravu hoverboardov.

Čo sa týka zákonov o hoverboardoch na území Slovenska, hoverboard patrí medzi osobné prepravné prostriedky. Na používateľov týchto prostriedkov sa vzťahujú podobné pravidlá, ako na osoby na kolieskových korčuliach alebo lyžiach. Ale oproti korčuliarom a lyžiarom majú jazdci na hoverboardoch obmedzenú rýchlosť ak idú po chodníkoch. To znamená, že by ste pri jazdení na hoverboarde nemali prekročiť rýchlosť chôdze bežného človeka (t. j. cca 7 km/h). Môžete používať cesty vyhradené pre cyklistov (vtedy rýchlosť nie je obmedzená).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2017-12-05]. Dostupné online. Archivované 2017-12-06 z originálu.