Moskva-kva-kva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Moskva-kva-kva
Moskva-kva-kva

Autor Vasilij Pavlovič Aksionov
Pôvodný jazyk ruština
Krajina vydania Rusko
Nakladateľstvo originálneho vydania Izdateľstvo Eksmo
Dátum 1. vydania originálu 2006
Literárny žáner román
Slovenské vydania knihy

Moskva-kva-kva je román ruského spisovateľa Vasilija Pavloviča Aksionova, ktorý vyšiel v ruštine v roku 2006 vo vydavateľstve Eksmo, Moskva. Román sa pohybuje na pomedzí žánru politickej fantastiky a reality. Dôležitú úlohu v ňom hrá mrakodrap na brehu sútoku riek Moskvy a Jauzy. Je to budova postavená v komunistickom slohu päťdesiatych rokov obývaná výhradne významnými činiteľmi a ich rodinami, ktorí si v nej žijú v ešte stalinskom luxuse a na špeciálnych prídeloch z predajní vyhradených významným funkcionárom.

Všetky postavy a dejové zápletky majú vzťah k tejto budove a jej obyvateľom. Vystupuje v nich Stalin, jeho obdivovateľka Glikeria Novotkannaja, jej nápadníci Smeľčakov, Mokkinakki aj Jurka Donderon a pestrý húf rôznych papalášov, umelcov a "zlatej mládeže" 50. rokov. Pestrý a dynamický dej opisuje aj biedu obyčajných ľudí, ktorí sa akosi priľahko posúvajú od obyčajného života medzi prácou a systémom trhovísk s podpultovým tovarom do gulagov a nútených prác. Autor toto opisuje s nadhľadom, hoci je sám obeťou stalinských represálií. S takým istým nadhľadom však vymýšľa aj rôzne historické hyperboly a fantazijné príbehy, ktoré privedú postavy románu až do reality jeľcinovského Ruska. Dej uzatvára rozprávač Tak Takovič Takovskij a zároveň postava románu, ktorý sa po štyridsiatich rokoch vracia späť z emigrácie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Vasilij Aksionov: Moskva-kva-kva, vydavateľstvo Marenčin PT, Bratislava, slovenský jazyk, preklad Ján Štrasser, ISBN 978-80-89218-75-2