Mr. Robot – 1. séria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mr. Robot (1. séria)
Obsadenie Rami Malek
Carly Chaikin
Portia Doubleday
Martin Wallström
Christian Slater
Krajina USA USA
Počet častí 10
Uvedenie
Stanica USA Network
Vysielanie 24. jún – 2. september 2015
Chronológia
← Predchádzajúce Nasledujúce →
2. séria
Zoznam častí seriálu Mr. Robot

Prvá séria televízneho seriálu Mr. Robot sa vysielala na stanici USA Network od 24. júna 2015 do 2. septembra 2015. Prvú sériu tvorí 10 epizód. Tvorcom seriálu je Sam Esmail, ktorý zároveň napísal scenár k piatim častiam a zrežíroval tri.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rami Malek ako Elliot Alderson, špecialista na počítačovú bezpečnosť vo firme Allsafe Cybersecurity a hacker, ktorý trpí sociálnou fóbiou a vyrovnáva sa s klinickou depresiou a vidinami.
  • Carly Chaikin ako Darlene Alderson, Elliotova sestra a hackerka fsociety.
  • Portia Doubleday ako Angela Moss, Elliotova priateľka z detstva a kolegyňa v Allsafe, neskôr PR manažérka pre E Corp.
  • Martin Wallström ako Tyrell Wellick, ambiciózny manažér technológií v E Corpe, ktorý sa neskôr stane súčasťou fsociety.
  • Christian Slater ako Mr. Robot, povstalecký anarchista, ktorý naverbuje Elliota do fsociety a zároveň Elliotov otec Edward.

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Michael Cristofer ako Phillip Price, CEO E Corpu.
  • Stephanie Corneliussen ako Joanna Wellick, Tyrelova manželka.
  • Michel Gill ako Gideon Goddard, CEO Allsafe Cybersecurity.
  • Gloria Reuben ako Krista Gordon, Elliotova psychiatrička.
  • Ben Rappaport ako Ollie Parker, Angelin priateľ a zamestnanec Allsafe.
  • Ron Cephas Jones ako Leslie Romero, člen fsociety.
  • Sunita Mani ako Shama "Trenton" Biswas, členka fsociety.
  • Azhar Khan ako Sunil "Mobley" Markesh, člen fsociety a zamestnanec Bank of E.
  • Michael Drayer ako Francis "Cisco" Shaw, ex-priateľ Darlene a kontakt na čínsku hackerskú skupinu Dark Army.
  • Brian Stokes Mitchell ako Scott Knowles, po Colbyho zatknutí sa stane CTO E Corpu.
  • Sakina Jaffrey ako Antara Nayar, Angelina právnička.
  • Jeremy Holm as Donald "Mr. Sutherland" Hoffman, nájomný bodyguard Wellickovcov.
  • Aaron Takahashi ako Lloyd Chung, ako zamestnanec Allsafe.
  • Bruce Altman ako Terry Colby, bývalý CTO E Corpu.
  • Frankie Shaw as Shayla Nico, Elliotova drogová dílerka a priateľka.
  • Elliot Villar as Fernando Vera, Shaylin dodávateľ drog.
  • Michele Hicks ako Sharon Knowles, Scottova manželka.
  • Rick Gonzalez as Isaac Vera, Fernandov brat.

Časti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj: Zoznam častí seriálu Mr. Robot
# Názov
USA
Réžia Scenár Premiéra
USA
1
1
eps1.0_hellofriend.mov
Niels Arden Oplev
Sam Esmail
24. jún 2015
Elliot Alderson pracuje v spoločnosti Allsafe, ktorá sa špecializuje na počítačovú bezpečnosť. V noci hackije sociálne siete, osobné informácie a bankové záznamy ľudí, vrátane jeho kolegov, terapeutky a drogového dílera. E Corp, najväčší klient Allsafu, sa stane terčom DDoS útoku, ktorý sa podarí Elliotovi zastaviť. Počas diagnostiky súbor fsociety00.dat spolu s textovým súborom, v ktorom je uvedená žiadosť, aby malware ponechal skytý v serveri E Corpu. Mr. Robot, tajomný vodca hackerskej skupiny fsociety sa spojí s Elliotom v metre. Fsociety plánuje digitálnu revolúciu s úmyslom zmazať všetky záznamy o dlhoch a pozve Elliota, aby sa k nim pridal. Elliot je prekvapený a nakoniec súhlasí. Jeho prvou úlohou v fsociety je poskytnúť vyšetrovateľom FBI, ktorí vyšetrujú útok na E Corp, zašifrovaný súbor, ktorý mylne naznačuje, že organizátorom útoku bol CTO (technologický riaditeľ) E Corpu.
2
2
eps1.1_ones-and-zer0es.mpeg
Sam Esmail
Sam Esmail
1. júl 2015
Elliot odmietne pracovnú ponuku od Tyrella Wellicka, prechodného CTO E Corpu. Elliot je čím ďalej, tým viac paranoidný a začne užívať morfium viac než obvykle. Darlene no navštívi doma, aby ho priviedla do fsociety, čo ho prekvapí. Mr. Robot a fsociety chcú od Eliotta, aby hackol plynáreň a spôsobil explóziu, ktorá by zničila susedné offline záložné centrum E Corpu, Steel Mountain. Elliot však nechceriskovať ľudské životy a vycúva. Priateľ a dodávateľ Eliotovej drogovej dílerky Shayly, Fernando Vera, začne javiť známky násilia a Elliot sa rozhodne získať proti nemu informácie. Potom, čo Vera znásilní Shaylu, Elliot ho nechá zatknúť aj napriek Shaylynmu príkazu, aby to nerobil. Medzitým Ollieho počítač hackne neznámy muž zvaný Cisco, ktorý je spojencom čínskej hackerskej skupiny Dark Army. Na konci Elliot a Mr. Robot diskutujú o Elliotových problémoch s otcom a Mr. Robot sotí Elliota zo zábradlia na kamenistú pláž ako trest za to, že svojho otca zradil, keď neudržal tajomstvo o otcovej chorobe.
3
3
eps1.2_d3bug.mkv
Jim McKay
Sam Esmail
8. júl 2015
Tyrell je rozzúrený, keď sa dozvie o tom, že novým CTO E Corpu sa stal Scott Knowles. Tyrell potom zaplatí bezdomovcovi za to, že mu dovolí ho zbiť. Cisco žiada od Ollieho, aby infikoval Allsafe rovnakým CD. Elliot verí, že s fsociety skončil. Tyrell sa vyspí so sekretárom svojho šéfa a nainštaluje mu do telefónu software. Elliot požiada Shaylu, aby s nim išla na večierok, čo ona prijme. Počas večierku, fsociety zverejní emaily E Corpu, ktoré usvedčujú Colbyho zo zatajovania úniku toxického odpadu, ktorý spôsobil leukémiu Elliotovmu otcovi a Angelynej matke. Tyrell zviaže jeho tehotnú ženu a nasadí jej obojok s guľou do úst, na jej žiadosť. Ollie prizná Angele neveru a Ciscove požiadavky. Zo strachu z krádeže identity chce Angela nainfikovať Allsafe použitím CD. Gideon začne podozrievať Elliota v súvislosti s útokom na E Corp a začne vyšetrovať.
4
4
eps1.3_da3m0ns.mp4
Nisha Ganatra
Adam Penn
15. júl 2015
Elliot má nový plán, ako zničiť záložné dáta E Corpu v Steel Mountain, ktorý spočíva v hacknutí klimatizačného systému pripojením Raspberry Pi, ktorý má obísť klimatizačný systém a pomaly zvýšiť teplotu na takú úroveň, až zničí magnetické záložné magnetické pásky. Toto však vyžeduje fyzický prístup do vysoko zabezpečeného dátového centra. Elliot, Romero, Mobley a Mr. Robot sa vydajú do Steel Mountain. V dôsledku odstavenia jeho dávok morfia začne Elliot trpieť vážnymi abstinenčnými príznakmi, vrátane niekoľkých halucinácií. Darlene a Trenton medzitým kontaktujú Cisca (expriateľ Darlene) a zariadia súbežný hackerský útok na záložné centrá v Číne prostredníctvom Dark Army. Medzitým si Angela a Shayla dajú extázu, čo vedie k tomu, že sa začnú bozkávať. Ďalšie ráno, Angela sabotuje Allsafe použitím Ollieho zamestnaneckej karty a počítača.
5
5
eps1.4_3xpl0its.wmv
Jim McKay
David Iserson
22. júl 2015
S pomocou fsociety Elliot infiltruje Steel Mountain. Náhodne narazí na Tyrella a využije jeho ego na získanie prístupu do zakázanej oblasti, kam potrebuje pripojiť Raspberry Pi nabitý programom, ktorý má obísť klimatizačný systém a zničiť záložné pásky E Corpu. Tyrell odhalí, že vie o tom, že Elliot vykonštruoval zatnutie Colbyho, no neudá ho. Dark Army odmietnu zaútočiť a záložné centrum v Číne, čo ohrozí plán fsociety. Medzitým Tyrell a Joanna majú večeru s kandidátom na CTO, Scottom a jeho manželkou Sharon, aby zistili, kde sú zraniteľní. Tyrell dá Sharon v kúpelni sexuálne návrhy. Angella opustí Ollieho potom, čo mu povie, že nainfikovala Allsafe hackerovým CD a nasťahuje s k otcovi. Dozvie sa, že jej otec sa topí v dlhoch zo starých nemocničných účtov jej matky. Elliot nájde na zemi Shaylin telefón. Fernando Vera mu naň zavolá z väzenia a naznačí, že on stojí za únosom Shayly a viní Eliotta z toho, že ho udal polícii.
6
6
eps1.5_br4ve-trave1er.asf
Deborah Chow
Kyle Bradstreet
29. júl 2015
Shaylu unesie Verov brat a tlačí na Elliota, aby dostal Veru z väzenia, než vo vnútri zabijú. Elliot navsštívi Veru, aby preveril väzeňský systém a neskôr si uvedomí, že Verov brat naplánoval útok na Veru. Úradujúci CTO Scott prezradí Tyrellovi, že jeho žena mu povedala o incidente v kúpelni, čím Tyrella poníži. Potom, čo Tyrell z hnevu rozbije svoju kuchyňu, Joanna mu vysvetlí, že Sharonina túžba byť chcená je to, kde sú zraniteľní. Angela sa stretne s právnikmi, aby znovu otvorila súdny proces ohľadom toxického odpadu proti E Corpu, no povedia jej, že to nie je možné bez výpovede niekoho z vnútra. Elliot pomôže Verovi uniknúť z väzenia, ktorý okamžite zavraždí svojho brata. Keď sa ho Elliot opýta na Shaylu, Vera mu hodí kľúče od auta a povie, že bola s nimi celý čas. Elliot otvorí kufor a nájde v ňom Shaylu s podrezaným hrdlom.
7
7
eps1.6_v1ew-s0urce.flv
Sam Esmail
Kate Erickson
5. august 2015
Vo flashbacku sa Shayla nasťahuje do vedľajšieho bytu a daruje Elliotovi rybku. Chce sa s ním spriateliť aj napriek jeho sociálnej neobratnosti. Ponúkne mu, že zaňho kontaktuje dodávateľa suboxonu. V súčasnosti prešiel mesiac od Shaylynej vraždy. Angela uzavrie dohodu s Colbym o tom, že bude klamať, že porušila nepretržité zabezpečenie dôkazu so súborom .dat, ktorý usvedčil Terryho Colbyho výmenou za to, že Colby bude svedčiť, že E Corp utajil únik toxického odpadu v roku 1993. Gideon varuje Angelu, že jej plán spôsobí koniec Allsafu. Medzitým sa Darlene a Mr. Robot snažia dať fsociety späť dohromady. Darlene zariadi osobné stretnutie s tajomnou Whiterose, vodkyňou Dark Army. Počas oslavy Knowlesovho povýšenia, Tyrell odláka Sharon na izolovanú strechu, kde ju zaškrtí. Elliot sa prizná svojej terapeutke, že každého hackuje, aby sa dostal zo samoty.
8
8
eps1.7_wh1ter0se.m4v
Christoph Schrewe
Randolph Leon
12. august 2015
Darlene ukradne zbraň a má konverzáciu s Angelou, ktorá naznačuje, že sú dlhoročnými priateľkami. Elliot a fsociety opäť plánujú svoj útok, no potrebujú k tomu Dark Army. Elliot sa stretne s Whiterose, transgenderovou ženou posadnutou časom, ktorá mu povie, že Dark Army vycúvala kvôli Gideonovi, ktorý z podozrenia Elliota spravil z hacknutého servera E Corpu honeypot. S pomocou Darlene sa Elliotovi podarí honeypot vypnúť. Tyrell nájde súbor .dat od fsociety potom, čo mu Gideon povie o honeypote, stretne sa s Mr. Robotom a zdá sa, že spolupracujú. Keď Mr. RObot odmietne spolupracovať, pripomenie mu, že pozná jeho tajomstvo. Keď polícia vypočúva Wellickovcov kvôli vražde Sharon, Joanna potajomky nechá prasknúť plodovú vodu, aby odpútala ich pozornosť. Elliot povie Darlene o ich úspešnom pláne, na čo mu Darlene odpovie, že ho miluje. Elliot pobozná Darlene, ktorú to pobúri a opýta sa ho, či znovu zabudol. Elliot si uvedomí, že Darlene je jeho sestra, no vôbec si ju nepamätá. Nájde CD, ktoré obsahuje staré rodinné fotky, kde tiež odhalí, že Mr. Robot je jeho otec.
9
9
eps1.8_m1rr0r1ng.qt
Tricia Brock
Sam Esmail
19. august 2015
Vo flashbacku pomáha mladý Elliot v otcovom obchode na opravu počítačov, zvanom Mr. Robot. V súčasnosti, Joanna po pôrode povie Tyrellovi, že potrebuje udržať veci pod kontrolou, ak chce byť súčasťou rodiny. Tyrella prepustia z E Corpu a jeho posledný čin je zabrániť Gideonovi v obnovení honeypotu. Mr. Robot ide s Elliotom na výlet do domu, kde vyrastal. Nahnevaný Elliot vyhodí Mr. Robota z okna a potom ho zoberie na cintorín. Mr. Robot povie Elliotovi, aby nedovolil Angele a Darlene zbaviť sa ho, a že ho bude vždy milovať. Keď obe dorazia, Elliot je sám pri hrobe svojho otca, kde si uvedomí, že prevzal na seba osobu jeho mŕtveho otca a povie "Ja som Mr. Robot". Terry Colby ponúnke Angele prácu v E Corpe. Elliot teraz pochybuje o pokračovaní plánu Mr. Robota a fsociety. Tyrell sa vyhráža Elliotovi s plánom fsociety, Elliot ho vezme do herne a pochopí, že bude pokračovať v hacku. Súhlasia so spoluprácou, no Elliotovi padne pohľad na popcornový stroj, kde Darlene schovala zbraň.
10
10
eps1.9_zer0-day.avi
Sam Esmail
Sam Esmail
2. september 2015[1]
Elliot sa prebudú v Tyrellovom SUV tri dni po udalostiach z predchádzajúcej časti, no nepamätá si nič z týchto troch dní. Hack fsociety prebehol úspešne, vo svete nastal chaos a po meste sa zhromažďujú davy oslavujúcich ľudí. Fsociety zašifrujú svoje dáta a zahladia stopy. E Corp sa pripravuje na pohotovostný televízny rozhovor. EVP E Corpu spácha v priamom prenose samovraždu a tesne predtým oznámi, že situácia je beznádejná. Elliot sa znovu porozpráva s Mr. Robotom a opýta sa ho na to, kde je Tyrell. Navštívi Tyrellovu domácu adresu, no nájde iba Joannu, ktorej sa predstaví ako Ollie. Epizóda končí, keď Elliot otvorí dvere svojho bytu, no nie je vidieť, kto je hosťom. V scéne po záverečných titulkách, Whiterose, prezlečená za muža, a Phillip Price, CEO E Corpu, konverzujú počas formálneho večierku, kde Price naznačí, že vie, kto je zodpovedný.

  Posledná časť bola odvysielaná o týždeň neskôr, ako bolo pôvodne plánované (26. august 2015), keďže v časti sa nachádza scéna podobná udalostiam v Roanoke, kde sa v rovnaký deň stala vražda.[1]

Sledovanosť[upraviť | upraviť zdroj]

Časť Sledovanosť
v USA
1 1,75 mil.
2 1,73 mil.
3 1,60 mil.
4 1,27 mil.
5 1,38 mil.
6 1,25 mil.
7 1,15 mil.
8 1,24 mil.
9 1,32 mil.
10 1,21 mil.
Priemer 1,39 mil.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KEVENEY, Bill. 'Mr. Robot' finale delayed after Va. murders [online]. USA Today, 26.8.2015. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Mr. Robot: Season One Ratings [online]. TV Series Finale, 3.9.2015. Dostupné online. (po anglicky)