Myelolipóm nadobličky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Myelolipóm nadobličky je hormonálne neaktívny nezhubný nádor, ktorý obsahuje najmä myeloidné a tukové tkanivo. Vyskytuje sa u 0,1 - 0,4% ľudí. Nadoblička je najčastejším orgánom, v ktorom sa môže myelolipóm objaviť. Menej často sa môže vyskytovať v oblasti mediastína, v pečeni, vzácne v svalových fasciách. Nádor je obyčajne malý a nijako sa klinicky neprejavuje; môže však narásť do veľkých rozmerov a spôsobovať bolesť z útlaku na okolité štruktúry a orgány. Môže dôjsť k jeho spontánnej ruptúre (prasknutiu) s následným krvácaním do retroperitonea - táto komplikácia je však vzácna. Väčšinou je jednostranný, častejšie v ľavej nadobličke. Je rovnako častý u mužov i žien a najčastejšie sa diagnostikuje v 5.-7. decéniu života. Príčina jeho vzniku nie je známa.

Zobrazovacia diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Metódou prvej voľby v diagnostike myelolipómu je CT. Jeho obraz závisí na danom histologickom zložení: veľké oblasti tuku nízkej denzity (pod -20 HU) sa striedajú s myeloidným tkanivom mäkkotkanivoej denzity. Po vnútrožilovom podaní kontrastnej látky sa nádor nehomogénne sýti, najmä v oblastiach zložených s myeloidného tkaniva. Môže obsahovať aj kalcifikáty, najmä ak došlo v minulosti k jeho zakrvácaniu. Nález tuku v nádore je diagnostický, ďalšie overovanie (napríklad biopsiou) nie je potrebné.

Niekedy je myelolipóm taký veľký, že nemusí byť jasný zdrojový orgán, z ktorého vyrastá - diferenciálne diagnosticky treba v takýchto prípadoch vylúčiť angiomyolipóm obličky a retroperitoneálny liposarkóm. V nejasných prípadoch môže pomocť doplnenie MR vyšetrenia alebo multiplanárnych rekonštrukcii.

Pri zobrazení magnetickou rezonanciou má tukové tkanivo vyššiu signálovú intenzitu v T1 i T2 vážení. Myeloidné (hematopoetické) tkanivo má nízky signál v T1 a signál strednej intenzity v T2 vážení. Sekvencie s potlačením tuku zobrazia výrazný pokles signálu v oblastiach tvorených tukovým tkanivom.

Diagnóza je problematická iba v prípade, že nádor obsahuje len minimálne množstvo tuku. V takom prípade je potrebné sledovanie jeho rastovej dynamiky alebo biopsia na odlíšenie od liposarkómu.


Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Lee J, Sagel S. CT with MRI Correlation. Lippincott, 1998.
  • Diekman KP, Hamm B, Pickartz H. Adrenal Myelolipoma: Clinical, Radiologic, and Histologic Features. Urology 1987; 29:1-7.
  • Kenney PJ. Myelolipoma: CT and Pathologic Features. Radiology 1998; 208:87-95.
  • AuntMinnie.com Archivované 2008-07-24 na Wayback Machine