NTSC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rozšírenie jednotlivých kódovaní

NTSC (National Television System(s) Committee) je štandard kódovania analógového televízneho signálu, ktorý vznikol v USA a používa sa v prevažnej väčšine amerického kontinentu, v Japonsku, Kórejskej republike a na Filipínach. Toto kódovanie bolo vyvinuté v americkej FCC (Federal Communications Commission).

NTSC – National Television System(s) Committee (Národný Televízny Systémový Výbor) je analógový televízny systém používaný vo väčšine severoamerických krajín a vo väčšine juhoamerických krajín (okrem Brazílie a Argentíny), v Mjanmarsku, Kórejskej republike, Taiwane, Japonsku, na Filipínach a v niektorých tichomorských územiach (pozri na mape).

NTSC je taktiež označenie amerického štandardizovaného orgánu ktorý zlepšil kvalitu vysielacieho štandardu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

NTSC bol prijatý Americkou Federálnou Komunikačnou Komisiou (FCC) v roku 1940 na riešenie konfliktov, ktoré vznikali medzi spoločnosťami pred zavedením národne rozšíreného analógového televízneho systému v Spojených štátoch amerických. V Marci 1941 výbor vydal technický štandard pre čierno-bielu televíziu.

V januári 1950 bol Výbor rekonštruovaný na štandardizovanú farebnú televíziu. V decembri 1953 bolo jednomyseľne schválené to, čo sa dnes nazýva NTSC farebný televízny štandard (neskôr definovaný ako RS-170a). Prva farebná NTSC televízna kamera bola RCA TK-40, používalá sa na pokusné vysielania v roku 1953 a potom vylepšenú verziu TK-40A bola predstavena v marci 1954 a bola prvá komerčne dostupná farebná televízna kamera. Neskôr v roku 1960 bola pouzivana lepsia kamera TK-41.

NTSC štandard bol prijatý v iných krajinách, vrátane USA a Japonsko. S príchodom digitálnej televízie, analógové vysielanie bolo postupne zrušilo. Väčšina amerických NTSC vysielaných FCC vypli analógové vysielače v roku 2009.

Technické detaily[upraviť | upraviť zdroj]

Linky a obnovovacie frekvencie

NTSC farebné kódovanie je používané s televíznym systémom M signál, ktorý sa skladá z 29,97 prekladaných snímkov videa za sekundu, alebo takmer totožných systémov J v Japonsku. Každá snímka sa skladá z celkom 525 scanlines, z ktorých 486 tvoria viditeľný raster /grafická technika/. Zvyšok (zvislé strihanie) sa používa pre synchronizáciu. Avšak, niektoré z týchto liniek teraz môžu obsahovať ďalšie dáta, ako uzavreté titulky a vertikálny intervalný Timecode /pracovný kód/ (VITC).

Pre porovnanie, 576i systémy ako PAL-B / G SECAM používa 625 liniek (576 viditeľných), takže majú vyššie vertikálne rozlíšenie, ale menšie časové rozlíšenie 25 snímok alebo 50 polsnímkov za sekundu.

Kolorimetria

Originálna farba NTSC definuje kolorimetrické hodnoty systému nasledujúco: Originálna NTSC kolorimetria (1953) CIE 1931 x CIE 1931 y

Základná červená 0.67 0.33 Základná zelená 0.21 0.71 Základná modrá 0.14 0.08 Biely bod (CIE illuminant C) 0.310 0.316

Prve farebné televízne prijímače, ako RCA CT-100, boli verné tejto špecifikácii, ktorá má väčšiu stupnicu ako väčšina dnešných monitorov. Ich nízka-efektívna fosforitosť však bola tmavá a dlho-trvalá

Variácie

Japonský NTSC používa rovnaké farebné hodnoty pre červenú, modrú a zelenú, ale používa iný biely bod. D93 (x = 0,285, y = 0,293). Obaja PAL a SECAM systémy do roku 1970 používali pôvodnú 1953 NTSC Kolorimetriu. Na rozdiel od NTSC sa však Európska vysielacia únia (EBU) v roku 1970 vyvarovala farebným korekciám v prijímači a štúdiových monitoroch a namiesto toho vyslovene požadovala priamo zakódovať signály.

Farebné kódovanie

Pre spätnú kompatibilitu s čiernobielou televíziou, NTSC používa jas-chrominančný systém kódovania, ktorý vynašiel v roku 1938 Georges Valens. Luminancia /popis sily svetla/ (pochádzala matematicky od zloženého farebného signálu) zaberie miesto pôvodného monochromatického signálu. Chrominancia nesie informáciu o farbe. To umožňujú čiernobiele prijímače pre zobrazenie NTSC signálu jednoducho tým, že ignorujú chrominanciu /hodnota televízneho signálu/.

V NTSC, chrominancia je kódovaná pomocou dvoch 3.579545 MHz signálov. Tieto dva signály sú modulované. Amplitúdy sa potom sčítajú dokopy. Fáza predstavuje okamžitý farebný odtieň zachytený televíznou kamerou, a amplitúda predstavuje okamžitú sýtosť farieb.

Varianty

NTSC-M Je NTSC farebné kódovanie vždy používané s M vysielacím systémom, dávajúcim NTSC-M.

NTSC-J Je Japonský variant "NTSC-J" je mierne odlišný od NTSC. V Japonsku, úroveň čiernej a zatemňovacej úrovne signálu sú totožné (na 0 IRE), ako sú v PAL, zatiaľčo v americkej NTSC, úroveň čiernej je mierne vyššia (7,5 IRE ) ako zatemňovacej úrovne.

PAL-M PAL-M systém používa rovnaké vysielacie šírky pásma, počet snímkov za sekundu, a počet riadkov ako v NTSC. Je preto čiastočne s NTSC-zlučiteľný. NTSC-M televízie môžu prijímať pozemné vysielanie PAL-M a NTSC videorekordéry môžu hrať videokazety nahrané v PAL-M a naopak, ale len v čiernej a bielej, pretože farebné informácie nie je možné dekódovať. PAL-N Toto je použité v Paraguaji a Uruguaji. Je to veľmi podobné s PAL-M (používané v Brazílii). Tiež to úzko súvisí s PAL-NC (používa sa v Argentíne).

Podobnosť NTSC-M a NTSC-N

môžeme vidieť v systéme identifikácie ITU , ktorá je vyobrazená tu:

Svetové televízne systémy Systém Linky Počet snímok za sekundu Kanál b/w Zrakový b/w Zvukový nepomer Zvyškové postranné pásmo Videnie mod. Zvuk mod. M 525 29.97 6 4.2 +4.5 0.75 Neg. FM N 625 25 6 4.2 +4.5 0.75 Neg. FM

Ako je možné vidieť, okrem počtu riadkov/linkov a snímok za sekundu, systémy sú zhodné. NTSC-N/PAL-N/PAL-Nc sú kompatibilné so zdrojmi, ako sú herné konzoly, VHS / Betamax VCR, a DVD prehrávače. Avšak, nie sú kompatibilné s pásmom vysielania (ktoré sú prijímané cez anténu), aj keď niektoré novšie súpravy majú pásma NTSC 3,58.

NTSC 4.43

NTSC 4.43 môže byť považovaný za opak PAL-60, NTSC 4,43 je pseudo farebný systém, ktorý prenáša NTSC kódovanie (525/29.97) s farebným postranným pásmom 4,43 MHz namiesto 3,58 MHz. Výstup je možný iba na televízoroch, ktoré podporujú výsledný pseudo-systém (zvyčajne multi-štandardné TV). NTSC 4,43 systém, aj keď nie je formát vysielania, sa javí najčastejšie ako funkcia prehrávania kazety videorekordérov formátu PAL.

NTSC film standard ma obnovovaciu frekvenciu 23,976 snímok / s.