Nintendo Switch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nintendo Switch

Logo

Konzola Nintendo Switch v nabíjacom docku
Základné informácie
VýrobcaNintendo
Dátum uvedenia na trh3. máj 2017
Čína 10. december 2019[1]
TypHerná konzola
Generáciaôsma generácia
Pamäťové médiaNintendo Switch kartridže
Najobľúbenejšie hryMario Kart 8 Deluxe
Super Smash Bros. Ultimate[2]
PredchodcaWii U New Nintendo 3DS

Pozri aj Videoherný portál

Nintendo Switch je herná konzola ôsmej generácie, vyrobená japonskou spoločnosťou Nintendo. Na trh bola uvedená 3. marca 2017. Jej konkurenciou sú konzoly Xbox One od Microsoftu a PlayStation 4 od Sony.

Od ostatných konzol sa odlišuje svojou hybridnou funkcionalitou: môže sa používať ako prenosná konzola, alebo vďaka odnímateľným Joy-Con ovládačom a pribalenej napájacej stanice aj ako klasická stolná konzola. Po pripojení do napájacej stanice je konzola schopná vyššieho grafického výkonu.

Hardvér[upraviť | upraviť zdroj]

Technická špecifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Ovládače Joy-Con[upraviť | upraviť zdroj]

Ľavý a pravý Joy-Con ovládač

Hlavným spôsobom ovládania konzoly sú ikonické ovládače Joy-Con. Tie sa dajú pomocou koľajničiek na bokoch tabletu spojiť s konzolou, alebo sa môžu používať aj oddelene od nej pomocou bezdrôtového Bluetooth pripojenia.

Veľký problém je "Drift Bug" ktorý sa vyskytuje v každom Joy-Con

Okrem rozdielneho rozloženia tlačidiel sa ľavý a pravý ovládač od seba odlišujú aj interným hardvérom. Súčasťou pravého Joy-Con ovládača je aj akcelerometer a gyroskop, vďaka čomu sa môže používať aj ako pohybový ovládač (podobne ako Wii Remote ovládač konzoly Wii). Taktiež je pod ovládacou páčkou zabudovaná NFC čítačka, vďaka čomu je konzola kompatibilná s Amiibo kartami a figúrkami. Ľavý ovládač obsahuje tlačidlo na snímanie fotiek z hier, prípadne aj videí vo vybraných hrách, ktoré túto funkciu podporujú.

Softvér[upraviť | upraviť zdroj]

Nintendo eShop[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako predchádzajúce konzoly Wii U a Nintendo 3DS, i Nintendo Switch obsahuje online obchod Nintendo eShop, cez ktorý je možné kupovať digitálne kópie hier a sťahovať ich demo verzie.

Nintendo Switch Online[upraviť | upraviť zdroj]

Online hru viacerých hráčov zabezpečuje služba Nintendo Switch Online. Tá fungovala odo dňa vydania konzoly na trh v skúšobnom režime, od 19. septembra 2017 bola spoplatnená.

Súčasťou predplatného je aj prístup k emulovaným hrám z Nintendo Entertainment System a Super Nintendo Entertainment System, čím sa nahradila služba Virtual Console z predchádzajúcich konzol, cez ktorú sa staré hry kupovali jednotlivo.

Verzie konzoly[upraviť | upraviť zdroj]

Nintendo Switch Lite[upraviť | upraviť zdroj]

10. júla 2019 bola predstavená nová, lacnejšia verzia konzoly s názvom Nintendo Switch Lite.[3] Táto verzia je zameraná čisto na prenosné hranie a preto sa nedá zapojiť do napájacej stanice a používať ako stolná konzola. Má celkovo menšie rozmery, nižšiu hmotnosť a zabudované Joy-Con ovládače. Predávať sa začala 20. septembra 2019.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BYFORD, Sam. The Nintendo Switch is launching in China next week [online]. The Verge, 2019-12-03, [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. IR Information : Financial Data - Top Selling Title Sales Units [online]. Nintendo, 2019-09, [cit. 2019-12-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. VINC, Stanislav. Nintendo Switch Lite oficiálne predstavené, ide o čistokrvný handheld [online]. TECHBOX.sk, 2019-07-10, [cit. 2019-12-08]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]