Optofluidika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Optofluidika je oblasť výskumu a technológie, ktorá spája výhody fluidiky (najmä mikrofluidiky) a optiky. Medzi aplikácie tejto technológie patria displeje, biosenzory, laboratórne zariadenia na čipe, šošovky a nástroje na molekulárne zobrazovanie a energiu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Myšlienku fluidných optických zariadení možno vystopovať minimálne do 18. storočia, keď boli navrhnuté (a nakoniec vyvinuté) rotujúce bazény ortuti ako ďalekohľady s tekutým zrkadlom. V 20. storočí boli vyvinuté nové technológie, ako sú farbiace lasery a vlnovody s kvapalným jadrom, ktoré využívali laditeľnosť a fyzikálnu prispôsobivosť, ktorú kvapaliny poskytovali týmto novo vznikajúcim fotonickým systémom. Oblasť optofluidiky začala formálne vznikať v polovici roku 2000, keď dozrievali oblasti mikrofluidiky a nanofotoniky a výskumníci začali hľadať synergie medzi týmito dvoma oblasťami.[1] Jedným z primárnych využití tejto oblasti sú Lab-on-a-chip a biofotonické výrobky.[2][3][4]

Spoločnosti a transfer technológií[upraviť | upraviť zdroj]

Optofluidický a súvisiaci výskum viedol k vzniku mnohých nových produktov a začínajúcich spoločností. Spoločnosť Varioptic sa špecializuje na vývoj šošoviek založených na elektrovodivosti pre mnohé aplikácie. Spoločnosť Optofluidics, Inc. vznikla v roku 2011 z Cornellovej univerzity s cieľom vyvinúť nástroje na zachytávanie molekúl a diagnostiku chorôb na základe technológie fotonických rezonátorov. Spoločnosť Liquilume z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz sa špecializuje na molekulárnu diagnostiku založenú na šípových vlnovodoch.

V roku 2012 Európska komisia spustila nový rámec COST, ktorý sa zaoberá výlučne optofluidickými technológiami a ich aplikáciou.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Developing optofluidic technology through the fusion of microfluidics and optics. Nature, 2006, s. 381–386. Dostupné online. DOI10.1038/nature05060. PMID 16871205.
  2. Zahn, p. 185.
  3. BOAS, Gary. Optofluidics and the Real World: Technologies Evolve to Meet 21st Century Challenges. Photonics Spectra, June 2011. Dostupné online [cit. 2011-06-26].
  4. Optofluidics: Optofluidics can create small, cheap biophotonic devices [online]. Jul 1, 2006, [cit. 2011-06-26]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  5. COST Action MP1205 Advances in Optofluidics: Integration of Optical Control and Photonics with Microfluidics [online]. . Dostupné online. Archivované 2017-11-26 z originálu.