Konsolidácia pľúc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pľúcna konsolidácia)
Lobárna konsolidácia spôsobená zápalom pľúc.

Konsolidácia pľúc alebo pľúcna konsolidácia alebo stuhnutie pľúc je stvrdnutie pľúcneho tkaniva v dôsledku nahradenia vzduchu v pľúcnych mechúrikoch exsudátom alebo iným produktom choroby (napr. nádorovými bunkami), resp. v patológii aj samotný tento exsudát či produkt choroby.[1] V rádiológii hrudníka tento termín patrí k druhom zatienení pľúcneho parenchýmu, v patológii k popisu voľným okom viditeľného nálezu na pľúcach, napríklad pri pitve.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pľúcna konsolidácia sa na rtg snímke hrudníka zobrazí ako relatívne homogénny tieň, ktorý prekrýva tiene ciev. Ak nie je ohraničená pleurou, je neostro ohraničená. Často je konsolidácií viacero a vzájomne čiastočne splývajú. V konsolidácii môže byť viditeľný vzdušný bronchogram. Môže postihovať pľúcny segment (segmentálna k.), lalok (lobárna k., z lat. lobus), či celé pľúcne krídlo (alárna k., z lat. ala).

Príčiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pľúcna konsolidácia je najčastejšie prejavom zápalu pľúc, no môže byť prejavom i nádorového ochorenia.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • HANSELL, David M. Imaging of Diseases of the Chest. [s.l.] : Mosby (Elsevier), 2010. ISBN 9780723434962. (anglicky)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HANSELL, DM et all. Fleischner Society: Glossary of terms for thoracic imaging. Radiology, 2008, čís. 246, s. 697-722. Dostupné online. , konsolidácia in: Encyklopédia medicíny