PSPICE

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

PSpice je softvér pre simuláciu analógových obvodov, určený pre osobné počítače, túto vlastnosť zdôrazňuje prvé písmeno „P“ v názve. Softvér bol vyvinutý firmou MicroSim. MicroSim bol neskôr kúpený OrCad-om a momentálne PSpice patrí Cadence Design System.


História[upraviť | upraviť zdroj]

PSpice je prvou verziou SPICE-u určeného pre prácu na osobných počítačoch, vyvinutej na Kalifornskej univerzite v Berkley. Prvá verzia vyšla v januári v roku 1984. Táto verzia sa spúšťala z dvoch 360kB diskiet, neskoršie verzie obsahovali vhodné zobrazovanie kriviek a priebehov. Taktiež obsahoval aj program pre analýzy – Sondu. Neskoršie verzie vylepšovali výkon a funkcie analýz. Taktiež sa program upravoval pre iné platformy ako Apple Macintosh, Microsoft Windows a iné.

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Dnešné verzie PSpice-u sú vyvinuté pre priemyselne potreby. PSpice je súčasťou návrhového systému OrCad a Cadence Allegro. Taktiež podporuje mnoho doplnkových funkcií, ktoré neboli v prvej verzii k dispozícii, ako pokročilé analýzy s automatickou optimalizáciou obvodu, kódovanie, Model Editor, podpora parametrizovaných modelov a iné.

PSpice produkty obsiahnuté v OrCad 16.0[upraviť | upraviť zdroj]

PSpice

PSpice A/D – simulátor zmiešaných signálov, ktorý poskytuje úplné simulačné prostredie pre návrhy ktoré obsahujú analógové aj digitálne časti.

PSpice Smoke – nástroj, ktorý rozoberá kontrolu pnutí pre overovanie elektronických prvkov ktoré pracujú s bezpečnostnými limitmi. Ide o overovanie pracovných bodov prvkov, či nepracujú blízko limitných bodov.

PSpice Advanced Optimizer – (pokročilá optimalizácia) nástroj pre automatické analýzy analógových obvodov a systémov a ich rýchlejšie dostavovanie, ako metódou pokus-omyl. Pomáha nájsť vhodnú hodnotu prvku pre optimálny výkon obvodu.

PSpice SLPS inerface – (SLPS rozhranie) nástroj pre substitúciu obvodu do blokov pre prostredie Simulink, ktoré poskytuje napríklad simuláciu spolupráce elektrických a mechanických častí systémov.

PSpice Advanced Analysis – (pokročilé analýzy) obsahuje štyri možnosti – citlivostná analýza, analýza Monte Carlo, a už spomínané analýzy optimalizácie a Smoke analýzu.