Palivové čerpadlo-regulátor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

(Palivové) čerpadlo-regulátor je zariadenie; ktoré sa používa v letectve a leteckých motoroch na presnú a spoľahlivú dodávku paliva do motora pri všetkých polohách a režimoch letu. Skladá väčšinou z jedného kusu a sústavy ventilov, pružín, membrán a dômyselných mechanických súčastí, ktoré sa ale v súčasnosti postupne nahrádzajú elektronikou.

Z dôvodu zabránenia kavitácie a zabezpečenia dostatočného sacieho tlaku sa pred hlavným vyskotlakým čerpadlom spravidla nachádza ešte nízkotlaké ktoré vytvára malý pretlak pred vysokotlakým čerpadlom.

Palivo vo väčšine týchto regulátorov prúdi od spomínaného nízkotlakého čerpadla cez filter ďalej do vysokotlakého čerpadla ktoré býva zvyčajne piestikové alebo zubové, odtiaľ palivo prechádza tzv. dávkovacou ihlou ktorá je hlavným prvkom čerpadlo regulátora a priamo reguluje množstvo pretekaného paliva ku tryskám motora avšak je ovplyvňovaná množstvom iných regulačných prvkov čerpadloregulátora ako je npr. tlak vzduchu, teplota, otáčky kompresora prípadne voľnej turbíny a iné.

Princíp tejto regulácie spočíva na zmene tlakov v závislosti od spomínaných parametrov ktoré potom menia za pomoci dávkovacej ihly množstvo paliva.

Regulátor má ešte mnoho dômyselných zariadení ako môžu byť akceleračný automat, spúšťací automat, ventil stáleho pretlaku rôzne obmedzovače a mnohé iné ventily, synchronizátory, riadenie uhlu lopatiek kompresora, riadenie odpúšťacích ventilov atď.

V súčasnej dobe sú klasické mechanické čerpadlá-regulátory používané na lietadlách na Slovensku ako L-39,Mig-29,Mi-2/8/17/24/171,L-410,An-24/26 sú to lietadlá len s turbovrtuľovými, turbohriadeľovými alebo prúdovými motormi.

Tieto čerpadlá-regulátory sa dnes nahrádzajú tzv. zariadením FADEC (full authoroti digital engine control)