Poliansky potok (prítok Jalovčanky)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poliansky potok

(prítok Jalovského potoka)

potok
Zdrojnica Pálenica, Západné Tatry
Ústie Jalovský potok, Jalovec
Dĺžka km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-02-033
Číslo recipienta 4-21-02-12686
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Poliansky potok je potok na strednom Liptove, na území okresu Liptovský Mikuláš. Je to pravostranný prítok Jalovského potoka, meria 4 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Potok tečie v Západných Tatrách, oddeľuje geomorfologickú časť Sivý vrch na západe od geomorfologických častí Roháče (na hornom toku) a Liptovské Tatry (na dolnom toku). Pramení pod hlavným hrebeňom pohoria, na južnom svahu Pálenice (1 752,6 m n. m.) v nadmorskej výške cca 1 600 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie juhozápadným smerom cez Bobroveckú dolinu, z pravej strany priberá potok, ktorý odvodňuje skupinu troch Bobroveckých plies, stáča sa a pokračuje severojužným smerom. Postupne priberá niekoľko prítokov: najprv z pravej strany prítok z južného svahu Sivého vrchu (1 804,9 m n. m.), zľava prítok (1 229,3 m n. m.) odvodňujúci doliny Rusnačka a Podválovec, z tej istej strany ďalší prítok z juhozápadného svahu Lysca (1 830,2 m n. m.), opäť sprava prítok zo severovýchodného svahu Ostrej (1 763,6 m n. m.), potom krátky ľavostranný prítok zo západného svahu Jalovskej hory (1 696,8 m n. m.) a významný pravostranný prítok (1,1 km) z juhovýchodného svahu Ostrej. Následne sa stáča juhovýchodným smerom, z ľavej strany ešte priberá dva prítoky z juhozápadných svahov Jalovskej hory a na styku Bobroveckej doliny a doliny Parichvost, na katastrálnom území obce Jalovec, sa v nadmorskej výške 1 005,8 m n. m. vlieva do Jalovského potoka.