Portál:Ľadový hokej/Odporúčaný článok/6

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zach Parise v roku 2009.

Zachary Justin Parise (* 28. júl 1984, Minneapolis, Minnesota, USA) je americký hokejista, hrajúci za tím New York Islanders v National Hockey League (NHL). Počas svojej mládežníckej kariéry hral na Univerzite v Severnej Dakote, kde bol dvakrát nominovaný na cenu Hobey Baker Award, ktorá sa udeľuje najlepšiemu univerzitnému hráčovi. Parise bol draftovaný v roku 2003 v 1. kole na 17. mieste tímom New Jersey Devils. Ďalšiu sezónu odohral v tíme Albany River Rats, hrajúcom American Hockey League (AHL). V sezóne 2005-06 sa natrvalo presadil v tíme New Jersey. Zatiaľ jeho najlepšia sezóna bola 2008-09, kde skončil v hodnotení strelcov na treťom mieste (45 gólov) a v celkovom hodnotení piaty (94 bodov).

Na medzinárodnej úrovni reprezentoval Spojené štáty na niekoľkých podujatiach. Na juniorských majstrovstvách sveta 2004 pomohol americkému výberu získať zlaté medaily a bol menovaný za najužitočnejšieho hráča, najlepšieho útočníka a zaradený do All-Star tímu turnaja.

Jeho otec, J. P. Parise, bol profesionálny hokejový hráč, ktorý reprezentoval Kanadu. Jordan Parise, jeho brat, je hokejový brankár.