Portál:Film/Odporúčaný článok/15 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

William Bradley "Brad" Pitt (* 18. december 1963, Shawnee, Oklahoma) je americký herec a filmový producent. Stal sa slávnym počas polovice 90. rokov, kedy si zahral v niektorých veľkých hollywoodskych filmoch. Pitt bol nominovaný na Oscara a vyhral Zlatý glóbus, obidve nominácie boli za herecký výkon vo filme z roku 1995 Dvanásť opíc.

Biografia[upraviť zdroj]

Brad Pitt vyrastal v Springfielde, ako najstarší z troch detí vo veriacej rodine. Jeho otec sa volal Bill Pitt a vlastnil prepravnú spoločnosť, jeho matka bola školská poradkyňa. Vyštudoval Kickapooho strední školu, po strednej škole začal študovať na Univerzite v Missouri žurnalistiku, grafický a reklamný design a reklamu.

Od detstva sa veľmi zaujímal o film a všetkého okolo neho. Nakoniec sa rozhodol, že opustí školu a vydá sa do Los Angeles, bez dokončeného vysokoškolského vzdelania, kde si zahral v jednom nie príliš úspešnom TV seriále. Potom, aby si privyrobil na herecké kurzy, venoval sa obvyklým zamestnaniam začínajúcich hercov: predával zmrzlinu, strážil parkovisko a prezlečený za kura robil živú reklamu. Spočiatku mal možnosti vystupovať v reklame a televízii, postupne sa snažil dostať do filmu.