Portál:Hudba/Odporúčaný článok/50 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

W. Axl Rose, vlastným menom William Bruce Rose, Jr. (* 6. február 1962, Lafayette, Indiana, USA) je americký hard rockový spevák.

Jeho matka sa znova vydala, keď ešte bol dieťa a zmenila mu meno na William Bailey, podľa jej nového manžela Stephena Bailea. V sedemnástich si znova zmenil meno na pôvodné a neskoršie ho mení na W. Axl Rose.

Je celosvetovo známy ako spevák veľmi úspešnej rockovej skupiny Guns N’ Roses a tiež je jediným pôvodným členom súčasnej formácii. Hoci je považovaný mnohými za jedného z najlepších rockových frontmanov všetkých čias, tiež je neblaho známy za svoje „besnenie“ na javisku, spory s bývalými členmi a neustále prepisovanie dosiaľ nevydaného albumu Chinese Democracy.

Biografia[upraviť zdroj]

Axl vyrastal v rodine, kde sa stritkne riadili podľa biblie. Mal ťažké detstvo a sám ako dospelý priznal, že potláčal spomienky, keď ho jeho biologický otec William Rose sexuálne zneužil. William Rose opustil rodinu, keď Axl mal dva roky. Jeho nevlastný otec Stephen 'Beetle' Bailey ho týral psychicky.

Axl vyrastal a myslel si, že jeho skutočným otcom je Bailey, Axlove meno bolo „William Bailey“. V sedemnástich po zistení mena biologického otca si zmenil meno na William Rose. Seba však nazýval iba „W. Rose“, ale neželal si, aby sa musel o meno deliť so svojím biologickým otcom. Tvrdá disciplína a vychovávanie podľa biblie ho viedlo k vzbure proti Indiane a tiež spoločnosti vo všeobecnosti.

Kvôli jeho búrlivému dospievaniu a matkinej neochote opustiť násilnika Baileho má Axl vážne problémy so ženami. V rozhovore pre Rolling Stones v roku 1992 povedal, že počas detstva pokladal ženy a sexualitu za zlo následkom bolo fyzické týranie jeho matky otčinom, ktorého bol svedkom ako citlivé dieťa, myslel si, že domáce násilie patrí k prirodzenému spôsobu života.