Portál:Hudba/Odporúčaný článok/51 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guns N’ Roses

Guns N’ Roses (GNR) je americká hard rocková skupina založená v júni 1985 v Los Angeles.

V roku 1987 sa celosvetovo preslávili albumom Appetite for Destruction. V rokoch 1987 – 1993 zaznamenala skupina množstvo úspechov, ale ako dôsledok problémov s drogami a sporom, predovšetkým s kontroverzným spevákom Axlom Roseom, opustili všetci pôvodní členovia okrem samotného Axla.

Skupinu v júni 1985 v Los Angeles založili spevák Axl Rose, gitaristi Tracii Guns a Izzy Stradlin, basgitarista Duff McKagan a bubeník Rob Gardner. Meno vzniklo spojením mien skupín Hollywood Rose a L.A. Guns, v ktorých zakladajúci členovia hrali.

Keď sa Tracii Guns a Robbie Gardner nemohli zúčastniť na prvom vystúpení Guns N’ Roses v Seattle, Axl Rose oslovil gitaristu Slasha a bubeníka Stevena Adlera, ktorí jeho ponuku prijali a tak vznikla najslávnejšia zostava skupiny. Počas cesty späť do Los Angeles napísali členovia skupiny pieseň "Welcome to the Jungle", ktorá sa stala jednou z ich najpopulárnejších.

Skupina si sama nahrala EP Live?!*@ Like a Suicide, ktorej kópia sa dostala aj k šéfom hudobného nakladateľstva Geffen Records, ktorí s nimi podpísali zmluvu. V roku 1987 vyšiel ich prvý regulárny album Appetite for Destruction, ktorý obsahoval hity "Welcome to the Jungle", "Paradise City" a "Sweet Child O' Mine" a predalo sa z neho dvadsať miliónov kópií.