Portál:Hudba/Odporúčaný článok/8 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Richard Hugh Blackmore alebo Ritchie Blackmore (* 14. apríl 1945, Weston-super-Mare) je anglický gitarista. Je zakladajúcim členom skupiny Deep Purple, Rainbow, a po taktiež gitaristom skupiny, ktorú založil so svojou priateľkou Candice Night Blackmore's Night

Život[upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť zdroj]

Ritchie Blackmore sa narodil vo Weston-super-Mare v Anglicku, ale keď mal 2 roky, sa presťahovali do mesta Heston, Middlesex v USA.

Svoju prvú gitaru dostal, keď mal 11 rokov. Kúpil mu ju jeho otec. Bol ovlivňovaný skoršími rockermi ako Hank Marvin a Cliff Gallup, a neskôr zberateľmi country ako Chet Atkins, Blackmore začal ako štúdiový gitarista v Anglicku.

Jeho hranie sa nakoniec zlepšilo a na začiatku šesťdesiatych rokov začal ako príležitostný hráč pre hudobnú produkciu Joea Meeksa a vystupoval v niektorých skupinách. Bol členom inštrumentálnej skupiny The Outlaws, hral pre Heinza (hrajúc pieseň, ktorá bola v tom čase v Top Ten "Just Like Eddie"), Screaming Lord Sutch, Glenda Collins, BOZ a mnoho iných. S Jonom Lordom založil v roku 1968 skupinu Deep Purple, kde pôsobil v rokoch 1968-1975 a potom neskôr 1984-1993.

Prvé roky v Deep Purple[upraviť zdroj]

Úplný začiatok vzniku kapely siaha až do februára 1968, keď sa istý Chris Curtis v anglickom Hertforde, inak bývalý bubeník skupiny Searchers rozhodol, že by sa rád zahral na šéfa v nejakom hudobnom zoskupení a tak si začal okolo seba zhromažďovať hudobníkov.