Prefektúra (Francúzsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prefektúra je územná jednotka administratívnej správy, riadená prefektom (z lat. Praefectus, predstavený). Dodnes sa tak označuje jednotka krajskej správy departementu vo Francúzsku.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne prefektúra označovala mesto riadené menovaným prefektom, na rozdiel od samosprávnych miest (municipium) rímskych občanov. Rímsky cisár Dioklecián rozdelil vonkajšej časti ríše na štyri prefektúry: východnú, illyrskú, taliansku a galskú; v čele každej z nich stál vojenský veliteľ, prefekt pretória pre danú oblasť (Praefectus Praetoria per Orientom atď). Prefektúry sa ďalej delili na diecézy a ďalej na provincie.

Francúzske prefektúry[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnom Francúzsku sú prefektúry jednotkou štátnej správy jednak v departementoch] (s prefektom departementu), od roku 1964 aj vo väčších regiónoch, tvorených niekoľkými departementmi. Slovom prefektúra sa označuje aj sídelné mesto prefekta, prefektov úrad a úradná budova.

Územie prefektúry sa v prvom prípade kryje s územím departementu ako jednotky samosprávy. Prefekt departementu je do svojej funkcie menovaný prezidentom republiky. V druhom prípade zodpovedá územie prefektúry územiu regiónu a prefekt regiónu je zároveň tiež prefektom jedného z jeho departementov.

Väčšie prefektúry sa delia na podprefektúry, ktoré zodpovedajú územiu okresu (arrondissement), ktoré sa ďalej delia na kantóny a obce.

Slovom prefektúra sa označujú aj policajné obvody na čele s policajným prefektom, prípadne námorné prefektúry, veliteľstvá veľkých častí francúzskeho vojenského loďstva (prefektúra atlantická, severná a stredozemná).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Prefektura (Francie) na českej Wikipédii.