RTFM

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

RTFM je skratka v internetovom slangu pre frázu Read The Fucking Manual (po slovensky Prečítaj si ten po***aný manuál). Používa sa ako reakcia na otázku, na ktorú existuje ľahko dostupná odpoveď v patričnej dokumentácii a naznačuje, že osoba, ktorá ju vyslovila, mrhá čas ostatných ľudí.

Menej pejoratívne varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Namiesto vulgárneho slova fucking (slov. poondiaty), ktoré veľa ľudí považuje za urážajúce, sa niekedy zvykne skratka RTFM vysvetľovať ako Read The Foolish Manual (slov. Prečítaj si ten hlúpy manuál). Známe sú aj ďalšie slová začínajúce sa na písmeno F, ktoré nahrádzajú pôvodný vulgarizmus: friendly (priateľský), fine (výborný) a sú menej pejoratívne. Občas sa písmeno F úplne vynecháva a vzniká skratka RTM - Read The Manual (Prečítaj si manuál).

Podobné frázy[upraviť | upraviť zdroj]

V hackerskom slovníku sa vyskytuje odvodenina RTFS - Read The Fucking Source (Čítaj ten po***aný zdrojový kód) a RTFB - Read The Fucking Binary (Čítaj tú po***anú binárku).

Na serveri Slashdot sa často používa skratka RTFA - Read The Fucking Article (Čítaj si ten po***aný článok), ktorá sa zvyčajne používa pri účastníkovi diskusie, ktorý pošle diskusný príspevok, z ktorého je jasné, že článok ešte nečítal. Iný variant, po prvý raz zaznamenaný na sieti Usenet v roku 1996, je STFW - Search The Fucking Web (Prehľadaj ten po***aný web). Konkrétnejšia podoba je UTFG - Use The Fucking Google (Hľadaj na po***anom Google).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]