Redaktor:Bakjb/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čínske bronzové rituálne predmety[upraviť | upraviť zdroj]

Súpravy a jednotlivé príklady čínskych bronzových rituálnych predmetov sa zachovali z čias, keď sa vyrábali, hlavne počas bronzovej doby v Číne. Rituálne bronzové predmety vyvolávajú dojem jednak prepracovanosťou dizajnu a výrobného procesu, ale aj vďaka svojej pozoruhodnej odolnosti. Približne od roku 1650 pred Kr. sa tieto bohato zdobené predmety ukladali do hrobov, do kráľovských a šľachtických hrobiek a očividne sa vyrábali vo veľkom počte, so zdokumentovanými vykopávkami, pri ktorých sa našlo viac ako 200 kusov v jednej kráľovskej hrobke. Boli vyrábané na použitie pri rituálnych obetách jedla a nápojov ich predkom a iných božstvám a duchom. Takého obrady sa spravidla konali v rodinných svätyniach alebo obradných sieňach nad hrobkami. Tieto obrady možno považovať za rituálne hostiny, ktorých sa mali zúčastniť živí aj mŕtvy členovia rodiny. Podrobnosti o týchto rituáloch sa zachovali prostredníctvom raných literárnych záznamov. Po smrti majiteľa rituálneho bronzového predmetu, boli tieto predmety uložené do hrobu majiteľa, aby ich mohol používať aj v posmrtnom živote; niektoré typy bronzových rituálnych predmetov boli vytvárané na to aby boli ukladané do hrobov.[1] Z hrobov bolo vykopaných veľa prežívajúcich príkladov.

Rituálne bronzové predmety sa pravdepodobne nepoužívali na bežné jedenie a pitie, predstavujú väčšie, prepracovanejšie verzie druhov predmetov, ktoré sa na to používali a boli vyrobené zo vzácnych materiálov. Mnohé tvary sa používajú aj v keramike, a tieto keramické výrobky sa vyrábajú v starožitníckom duchu aj v modernej dobe. Okrem nádob sa z bronzu vyrábali aj zbrane a špeciálne rituálne predmety.

Výroba bronzu bola, aspoň spočiatku, pod kontrolou panovníka, ktorý šľachte dával na znak priazne netvarovaný kov.[2][3] Technológia výroby bronzu bola opísaná v Kchao Kung Ťi zostavenom medzi 5. a 3. storočím pred Kr.[3]

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Čínske bronzy sú niektoré z najdôležitejších diel starovekého čínskeho umenia. Čínska doba bronzová začala počas trvania obdobia dynastie Sia (cca. 2070 - 1600 pred Kr.), bronzové rituálne predmety tvoria väčšinu zo zbierok čínskych starožitností, ktoré dosiahli svoj vrchol počas dynastie Šang (1600 - 1046 pred Kr.) a na začiatku dynastie Čou (1045 - 256 pred Kr.).

Väčšina zachovaných čínskych starovekých bronzových artefaktov boli pravdepodobne používané najmä na rituálne použitie než ich ekvivalenty vyrobené na praktické použitie, či už ako nástroje alebo zbrane. Zbrane, ako dýky a sekery mali obetný význam, symbolizovali nebeskú moc vládcu. Silný náboženský vzťah s bronzovými predmetmi priniesol veľké množstvo typov a tvarov nádob, ktoré začali byť považované za klasické. Kópie, týchto rituálnych bronzov, sa začali vyrábať aj z iných materiálov, ako je napríklad čínsky porcelán, počas nasledujúcich období čínskeho umenia.

fRituálne knihy starej Číny podrobne opisujú, kto a v akom množstve mohol používať aké druhy obetných nádob. Vládca dynastie Čou používal 9 nádob ting a 8 nádob kuej, vojvoda mohol používať 7 nádob ting a 6 nádob kuej, barón mohol používať 5 nádob ting a 3 nádoby kuej a šlachtic mohol používať 3 nádoby ting a 2 nádoby kuej. Pokiaľ ide o skutočné archeologické nálezy, hrobka Fu Chao, neobyčajne mocnej vládkyne v dynastii Šang, obsahovala jej súbor ritálnych nádob, ktorých počet je väčší ako 200, ktoré boli oveľa väčšie ako 24 nádob v hrobke súdobého šlachtica. Jej vyššie postavenie bolo jasné nielen jej súčasníkom ale, ako sa verilo, aj jej predkom a duchom.[4] Mnohé kusy boli odliate s nápismi, ktoré používali posmrtnú podobu jej mena, čo naznačuje, že boli vyrobené špeciálne na pochovanie v hrobke.[5]

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Oce

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1
  2. 2
  3. a b 3
  4. 4
  5. 5

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Portal

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chinese ritual bronzes na anglickej Wikipédii.

[[Kategória:Umenie v Číne]]

[[Kategória:Bronz]]

[[Kategória:Výrobky z bronzu]]

[[Kategória:Bronzová doba]]

Presmerovania[upraviť | upraviť zdroj]

Čínske bronzové rituálne nádoby

Čínske bronzové rituálne artefakty

Čínske rituálne bronzové predmety

Čínske rituálne bronzové nádoby

Čínske rituálne bronzové artefakty

Čínske rituálne bronzy