Redaktor:Gyokson/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

__LEAD_SECTION__[upraviť | upraviť zdroj]

Ekadashi ( Šablóna:Lang-sa : एकादशी , romanizované : Ēkādaśī , lit.(Jedenásty deň) je jedenásty lunárny deň ( tithi ) z pribúdajúcich (polmesiac, kosák) (Shukla Paksa) a ubúdajúcich (polmesiac, kosák) (Kṛsna Paksa) lunárnych cyklov (mesačných fáz) vo Védskom kalendárnom mesiaci.

Ekadashi je populárne najmä vo Višnuizme, čo je jednou zo štyroch najväčších hinduistických tradícií. Stúpenci uctievajú boha Višnua pôstom.


Primárnym účelom pôstu počas ekadashi v Hinduizme je získanie kontroly nad mysľou a telesnými zmyslami a ich “využitie” k svojmu duchovnému pokroku. Okrem toho existuje niekoľko zdravotných výhod spájaných s pôstom. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín a sacharidov, ako sú fazuľa a obilniny, sa nekonzumujú. Namiesto toho sa jedia len ovocie, zelenina a mliečne výrobky. Toto obdobie abstinencie sa začína východom slnka dňa ekadashi a končí sa východom slnka nasledujúceho dňa. Ryža sa počas ekadashi nekonzumuje.

Načasovanie každého ekadashi závisí od polohy mesiaca. V Indickom kalendári sa postup mesiaca od Splnu po Nov, rozdeluje do pätnástich rovnakých oblúkov(skupín). Každý oblúk trvá jeden lunárny deň, nazývaný tithi . Čas, ktorý Mesiac potrebuje na to, aby prekonal určitú vzdialenosť, je dĺžka tohto lunárneho dňa. Ekadashi sa vzťahuje na 11. tithi alebo lunárny deň. Jedenáste tithi zodpovedá presnej fáze pribúdajúceho a ubúdajúceho Mesiaca. V svetlej polovici lunárneho mesiaca sa mesiac objaví približne v 3/4 splnu na ekadashi a v tmavej polovici lunárneho mesiaca bude mesiac na ekadashi asi z 3/4 tmavý.

V kalendárnom roku je zvyčajne 24 ekadashi. Príležitostne sa v priestupnom roku vyskytnú ďalšie dve ekadashi. Každý deň ekadashi má mať konkrétne výhody, ktoré sa dosahujú vykonávaním špecifických činností.

Bhagavata Purana (skandha IX, adhyaay 4) zaznamenáva pozorovanie ekadashi od Ambarisha, oddaného stúpenca Vishnu.