Redaktor:Helix84/Článok pre Infovek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
POZNÁMKA: Článok bol odoslaný na zverejnenie. Ak chcete tento text využiť aj inde, nech sa páči :)
Toto je článok, ktorý bol zverejnený na stránkach Infoveku

Chcel by som vás upozorniť na zaujímavý projekt http://sk.wikipedia.org -- otvorená slovenská online encyklopédia so slobodným obsahom, ktorý môže každý používať, pridávať a meniť. Je založená na wiki softvéri a obsah je licencovaný pod GNU Free Documentation License. Jej obsah sa neustále vyvíja.

Toto je slovenská verzia, ktorá je odnožou úspešnej anglickej wikipédie -- http://en.wikipedia.org . Slovenská časť aktívne funguje už vyše roka. Na svoj ďalší rozvoj však potrebuje predovšetkým propagáciu a aby sa dostala do povedomia nových používateľov a potenciálnych prispievateľov. Obsah slovenskej Wikipédie je zatiaľ len zlomkom obsahu anglickej -- 6 400 článkov slovenskej oproti 560 000 článkom anglickej.

Wikipédia je všeobecnou encyklopédiou, čo znamená, že dokumentuje všetky oblasti ľudského poznania, a teda je využiteľná na všetkých predmetoch. Jej obsah je možné slobodne používať za podmienok určených licenciou GNU Free Documentation License (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), ktorá zaručí, že obsah je možné šíriť a odvodené práce zostanú tiež slobodným dielom. Správu obsahu zabezpečuje tzv. wiki softvér, ktorý umožňuje, aby ktorýkoľvek návštevník mohol okamžite pridávať, upravovať a meniť obsah takmer každej stránky. Po kliknutí na záložku úprava sa otvorí obsah článku vo wiki editore. Ak budete robiť úpravy častejšie, môžete sa samozrejme zaregistrovať a pri vašich úpravách bude vaše meno.

Potrebujeme predovšetkým informovať školy a jednotlivých vyučujúcich rôznych predmetov, že takýto projekt existuje, pretože zatiaľ naň na internete náhodne narazíte iba zriedkavo (z istých technických dôvodov sa obsah slovenskej Wikipédie zobrazuje vo výsledkoch vyhľadávačov zriedkavejšie).

Chcel by som zdôrazniť, že informácie vo Wikipédii nie sú v žiadnom finálnom stupni vývoja, a že každý pedagóg alebo študent ich môže opravovať a dopĺňať, čím sa užitočnosť tejto encyklopédie pre študentov bude ďalej zvyšovať.

Wikipédii najlepšie pomôžete tak, že budete na nej hľadať informácie a informovať o nej kolegov, vyučujúcich jednotlivých predmetov a študentov. Dúfam, že ak budete mať dlhšiu chvíľu voľného času, tak sa na Wikipédiu podrobnejšie pozriete. Som si istý, že vás jej obsah zaujme.

Ak máte nejaké návrhy alebo komentáre, obráťte sa prosím na mňa alebo na kohokoľvek z redaktorov Wikipédie uvedených na http://sk.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Redaktori_(kontakt)

Ivan Masár


Druhý pokus: zlúčenie s Lisovým článkom:

Záleží vám na konkurencieschopnosti vašej školy? Je jasné, že znalosť cudzích jazykov, schopnosť orientovať sa v mori informácií, zdatnosť pri práci s počítačom, ale tiež skúsenosť s tímovou prácou sú v tejto veci veľmi dôležité. Vo všetkom tomto by možno aj vám mohol pomôcť jeden veľmi zaujímavý a dynamicky sa rozvíjajúci medzinárodný projekt - Wikipédia.

Wikipédia je otvorená internetová encyklopédia, ktorá v anglickej časti poskytuje v súčasnosti 560 000 článkov zo všetkých oblastí, pričom každý deň v nej pribúda okolo 1000 ďalších. Je užitočná každému učiteľovi, pretože nájde mnoho informácií zo svojho odboru, vrátane aktuálnych. Na rozdiel od vyhľadávačov ako Google, ktoré informácie na internete často poskytnú v nevhodnej podobe (stránka sa týka otázky len okrajovo, je príliš kompliková, či odborná), dáva Wikipédia encyklopedický, systematický a komplexný pohľad na vec zo všetkých strán, pričom samozrejme neopomína ani externé zdroje ako relevantné web stránky a knižné publikácie a odkazuje na ne. Stáva sa tak minimálne dobrým začiatkom výskumu v akejkoľvek oblasti. Wikipédia nie je určená výlučne pre učiteľov, aj žiaci tu môžu hľadať informácie. Preto by malo byť v záujme každého pedagóga zoznámiť ich s týmto prameňom vedomostí na hodinách informatiky, prírodných vied či jazykov.

Wikipédia je medzinárodným projektom, keďže vo veľkom množstve jazykov prispievajú redaktori z celého sveta. Samozrejme najviac v svetových jazykoch, ale projekt sa v súčasnosti sľubne rozbieha aj v slovenčine. Za rok svojej existencie tu vzniklo 6 400 článkov, čo je práca len niekoľkých desiatok redaktorov. Wikipédia je všeobecnou encyklopédiou, čo znamená, že dokumentuje všetky oblasti ľudského poznania, a teda je využiteľná na všetkých predmetoch. Jej obsah je možné slobodne používať za podmienok určených licenciou GNU Free Documentation License (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), ktorá zaručí, že obsah je možné šíriť a odvodené práce zostanú tiež slobodným dielom. Správu obsahu zabezpečuje tzv. wiki softvér, ktorý umožňuje, aby ktorýkoľvek návštevník mohol okamžite pridávať, upravovať a meniť obsah takmer každej stránky. Po kliknutí na záložku úprava sa otvorí obsah článku vo wiki editore. Ak budete robiť úpravy častejšie, môžete sa samozrejme zaregistrovať a pri vašich úpravách bude vaše meno.

Potrebujeme predovšetkým informovať školy a jednotlivých vyučujúcich rôznych predmetov, že takýto projekt existuje, pretože zatiaľ naň na internete náhodne narazíte iba zriedkavo (z istých technických dôvodov sa obsah slovenskej Wikipédie zobrazuje vo výsledkoch vyhľadávačov zriedkavejšie).

Chcel by som zdôrazniť, že informácie vo Wikipédii nie sú v žiadnom finálnom stupni vývoja, a že každý pedagóg alebo študent ich môže opravovať a dopĺňať, čím sa užitočnosť tejto encyklopédie pre študentov bude ďalej zvyšovať.

Samozrejme, je možné vytvárať aj originálne články. Preto sa skúste pozrieť napríklad http://sk.wikipedia.org/wiki/Školy_na_Slovensku a zistiť, či článok o vašej škole už existuje a či je v tej kvalite, ktorú si želáte! A ak nie, potom už asi tušíte, čo sa s tým dá urobiť. A určite máte veľa nápadov ako ju využiť aj v iných predmetoch výuky!

Keď si nájdete dlhšiu chvíľu voľného času, tak sa na Wikipédiu určite podrobnejšie pozriete. Sme si istý, že vás jej obsah zaujme. Ak máte nejaké návrhy alebo komentáre, obráťte sa prosím na nás alebo na kohokoľvek z redaktorov Wikipédie uvedených na http://sk.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Redaktori_(kontakt)

Stránky anglickej a slovenskej Wikipédie sú http://en.wikipedia.org http://sk.wikipedia.org

Ivan Masár a RNDr. Pavol Lisý