Redaktor:Persephona/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Interdisciplinarita[upraviť | upraviť zdroj]

Interdisciplinarita, interdisciplinárnosť, medziodborovosť je koincidencia, súvzťažnosť určitej vedeckej disciplíny, vedeckého výskumu, výučby a pod. s inými vedami, vedeckými disciplínami a pod. Interdisciplinárny charakter môžu mať vedecké disciplíny samotné (napr. kritická psychológia, historická demografia), určitý vedecký výskum, výučba resp. odborná príprava vedcov atď. Vyplýva zo skutočnosti, že praktické problémy sa nedajú riešiť v rámci jednej vednej disciplíny. Potreba interdisciplinarity vzrastá s pokrokmi v technologickom a metodologickom vývoji v industriálnej a postindustriálnej spoločnosti, na ktoré „tradičné“ vedeckého disciplíny samé o sebe nie sú schopné reagovať a preto je nutné zohľadniť aj teoretické, metodologické či empirické poznatky iných vedných disciplín. Napr. v 60. rokoch 20. storočia došlo v dôsledku vývoja počítačov k potrebe interakcie medzi počítačovou vedou a vedeckými disciplínami, ktoré počítačové spracovanie dát vo svojom výskume uplatnili (napr. sociológia, demografia, historická veda). Transdisciplinarita označuje vyšší stupeň integrovanosti (t. j. relatívne jednotný systém vedeckých poznatkov presahujúci hranice jednotlivých vedeckých disciplín), multidisciplinarita (ide o quasi juxtapozíciu vedeckých disciplín) stupeň nižší.

  • Fallace, Thomas D. John Dewey’s Vision(s) for Interdisciplinary Social Studies. In Social Studies Research and Practice. Spring 2016, Vol. 11, No. 1, pp. 177-189.
  • Kořenský, Jan. Teorie přirozeného jazyka. Studie a práce lingvistické, sv. 26. Praha : Academia, 1989, s. 15.

Antropometrická história[upraviť | upraviť zdroj]

Antropometrická história je interdisciplinárna vedecká disciplína zaoberajúcej sa štúdiom socio-ekonomických vplyvov na fyziológiu človeka. Jej predstaviteľom je napr. John Komlos.

  • Komlos, John. Nutrition and Economic Development in the Eighteenth-Century Habsburg Monarchy : An Anthropometric History. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1989.