Redaktor:Samuel Dvořák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
       Farnosť Čermany


Z ČERMIANSKYCH CIRKEVNÝCH DEJÍN Cirkevné pamiatky

Stavba kostola je situovaná v južnej časti obce na vŕšku vyvýšenom od západu. Kostol je obohnaný takmer dvojmetrovým múrom. Pôvodne bol románskou stavbou. Po veľkom požiari v roku 1560 bol renesančne a v roku 1760 barokovo prestavaný. Zmenilo sa aj jeho patrocínium. Dnešnú podobu nadobudol v roku 1796. Kostol bol renovovaný aj po ďalších obrovských požiaroch v rokoch 1813 a 1881. Od začiatku 20. storočia má vnútorný priestor spevnený kovovými tyčami. V súčasnosti v ňom prevažujú klasicistické prvky. Kostol je jednoloďový s polygonálnym uzáverom presbytéria. Stropy sú zaklenuté pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na vtiahnuté piliere s pilastrami. Kostol má hladké fasády a pred južným vchodom predstavanú predsienku so štítom, vo výklenku ktorého je umiestnená plastika. Jeho veža je vstavaná do tela stavby, ku ktorej je pristavená sakristia. Je situovaná na strednú os priečelia. Veža je štvorhranná, ukončená chromovanou guľou s krížom a jej ihlanová strecha je pokrytá plechom. V podzemných priestoroch chrámu sú krypty, kde sa pochovávali miestni zemepáni(jedným z posledných pochovaných šľachticov bol barón Heinrich von Splényi v roku 1866). Krypty neboli preskúmané a napriek pokusu v 70. rokoch 20. storočia, počas rekonštrukcie základov sakristie, ostali neprístupné verejnosti. Dominantou kostola je klasický hlavný oltár z dreva zo začiatku 19. storočia. Oltárny obraz znázorňujúci patrocínium kostola Narodenie Panny Márie, pochádza asi z roku 1796 od maliara Ignáca Pauera z Nitry. Obrazy sv. Jozefa a sv. Antona Paduánskeho z 18. storočia odložili do farského depozitu. V roku 1967 pribudli nad chórusom obrazy sv. Dominika Sávio a sv. Márie Goretti, patrónov mládeže. Klasicistická kazateľnica s polkruhovým parapetom a reliéfnou výzdobou pochádza z čias prestavby kostola. Krstiteľnica z 18. storočia je zdobená drevorezbou ružíc. Strieborný pozlátený kalich je zo 17. storočia. Na šesť listovej nohe a kupe je zdobený reliéfnou dokoráciou anjelov. Zvony v kostolnej veži sa nazývali starý zvon, Veľký zvon, Stredný zvon a Cingáčik. Tieto zvony nahradili po veľkom požiari kostola v roku 1881 pôvodné stredoveké zvony uliate v polovici 15. storočia majstrom Pavlom z Topoľčian. Súčasné zvony posvätil v roku 1925 dekan z Urminiec Ján Šéley.

Ďalšou sakrálnou stavbou v obci je neogotická kaplnka Zmŕtvychvstalého Spasiteľa na cintoríne postavená v roku 1892 architektom Jozefom Buchtom. Stavbu dal postaviť miestny správca farnosti Martin Kuralský a jeho príbuzná Mária Žabokrecká na pamiatku predčasnej smrti svojho syna lekára Elemíra Káldora. Dnes má kaplnka jednoduchý interiér. Rokom 1982 je datovaná vľavo umiestnená kamenná svätenica. Lavice z tmavého dreva sú asi storočné. Z konca 19. storočia pochádzajú štyri mosadzné svietniky a masívny, pôvodne petrolejový luster. Prirodzené osvetlenie zabezpečujú štyri veľké, farebným sklom zasklené okná a okrúhle okná. V interiéri kaplnky sú asi storočné drevené plastiky sv. Jozefa, sv. Márie a Ježiša Krista situované do neogotického oltára. Autorom oltára je rezbár Papayec. Vo veži je jeden zvon, ktorý je menší ako štyri kostolné zvony. Všetci traja donátori sú pochovaní v podzemných priestoroch kaplnky s valenou klenbou.

V centre obce stojí pomník Božského srdca s plastikou Krista, venovaný obetiam prvej svetovej vojny. Pomník, postavený v roku 1932 za tzv. Escherovou záhradou, bol financovaný z milodarov, ktoré vyzbieral starosta Július Valent.

  • Všetky informácie sú z knihy Čermany 2009

|Web farnosti:https://farnost-cermany.webnode.sk/