Redaktor:Susnikovci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

JOHN STEINBECK

Americký spisovateľ John Steinbeck sa narodil 27. Februára 1902 v mestečku Calinas, ktoré sa nachádza v Kalifornii. Za svoj život získal prezývku „Kalifornský regionalista".

Detstvo a mladosť

Ešte predtým než sa z Johna Steinbecka stal úspešný spisovateľ, jeho detstvo a mladosť bola sprevádzaná ťažkými životnými prekážkami. Bol vychovaný v chudobných pomeroch, v rodine, ktorá musela tvrdo pracovať aby prežila počas obdobia sociálnych a ekonomických problémov. Steinbeckov otec, John Ernst Steinbeck, bol veľmi usilovný muž, ktorý za svoj život vystriedal veľa povolaní. Najskôr sa venoval obchodovaniu s obilím a krmivom, neskôr sa staral o farmu na ktorej pracoval taktiež i mladý John. Napokon sa stal pokladníkom v Monterrey County. Johnova matka bola pôvodom učiteľka. Niektorí príbuzní pripisovali Johnovu ostýchavosť tomu, že mal tri sestry, a žiadneho staršieho brata. Bol veľmi inteligentný a preferoval samotu. Dokonca sa zamykal v izbe aby ho nikto nerušil pri písaní poviedok a noviel. Už ako tínedžerovi mu bolo jasné, že nič iné ako spisovateľ z neho nemôže byť. Napriek tomu sa ubral iným smerom a začal študovať na Stanford Univerzite aby potešil svojich rodičov. John opustil školu po 6 rokoch bez získania titulu. Tak ako jeho otec, John tiež vystriedal veľa pracovných pozícií, najmä v New Yorku. Nakoniec sa usídlil v rodnej Kalifornii, kde sa začala jeho kariéra.

Kariéra

Steinbeckove prvé dielo Zlatá Čaša (Cup Of Gold,1929) bolo publikované v čase keď sa po prvýkrát oženil. Neskôr zožal úspech vďaka humornému románu Rovina Tortilla (Tortilla Flat, 1935). Johnovo detstvo strávené na farme a v prírode mu prinieslo veľa motívov pre jeho ďalšiu tvorbu, ktorá bola úzko spätá s jeho skúsenosťami. Venoval sa charakteristike obyčajných ľudí so silnými povahami, ktorí denne čelili hladu, strachu z prírodných katastrof a mali neustále obavy o stratu remesla. Tieto postavy bojovali do skonania aby dosiahli svoj vytúžený americký sen. Steinbeck neuznával nadradenosť vyššej vrstvy ktorá potláčala práva chudobných ľudí. Všetky tieto témy sú zhrnuté v diele O myšiach a ľuďoch (Of Mice And Men, 1937). Táto úžasná kniha nám podáva reálny pohľad na život migrantov na farme. Dozvedáme sa o ich pracovných povinnostiach, ako trávili ich voľný čas, o čom snívali a v čo dúfali. Keďže príbeh sa odohráva počas 30-tych rokov 20.storočia, vieme že toto obdobie bolo poznačené Veľkou Krízou v Amerike. Ľudia strácali zamestnanie a neostávalo im nič iné než dúfať v lepšie časy. Avšak, našli si ich vlastnú cestu ako sa preniesť ponad bezvýchodiskovou situáciou. Žili v predstavách o lepšom živobytí a snívali o všetkom čo nemôžu dosiahnuť.

O myšiach a ľuďoch je román s prvkami hry. Nachádza sa v ňom veľa dialógov, ktoré majú dôležitú funkciu pri rozvoji postáv a deju. Autor sa menej zaoberá opisom postáv a viac sa sústreďuje na opis prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Ďalším zaujímavým prvkom je opis toho istého prostredia, v ktorom sa dej vyvíja, a tiež i končí. Napríklad, jedna časť deju sa začína pri rybníku, kde dve hlavné postavy - Lennie a George - sa dostávajú do problémov, a sú donútení opustiť farmu i to miesto. Ešte predtým sa dohodnú, že ak sa niečo stane jednému z nich, najlepším úkrytom bude ker pri rybníku. Na konci príbehu sa dej vracia späť na toto miesto, kde Lennie zomiera. Autor vracia dej príbehu do miesta jeho začiatku.

Kniha sa vyznačuje najmä jej rafinovanou predzvesťou, iróniou a viacerými paradoxmi. Napriek popularite tohto diela, až jeho ďalšie Ovocie hnevu (Grapes of Wrath, 1939) bolo ocenené Pulitzerovou cenou. Ovocie hnevu bolo podľa The New York Times najlepšie predávanou knihou za rok 1939 a ďalšie kópie, konkrétne neuveriteľných 430 000, bolo dotlačených v roku 1940. Vo februári toho istého roku bol autor ocenený cenou National Book Award a neskôr získal už spomínanú Pulitzerovu cenu. Dodnes sa z diela každoročne predá asi 100 000 kópií.

Ovocie hnevu sa stalo kontroverzným dielom, ktoré zdvihlo vlnu búrlivých reakcií. V Spojených štátoch vyvolalo mnohé diskusie, inde ho dokonca zakázali. Možno aj práve vďaka tomuto zákazu a cenzúre sa dielo stalo jedným z autorových najpopulárnejších.

Román zachytáva tri generácie rodiny Joadovcov, ktorá opúšťa Oklahomu, svoj domov, a vydáva sa hľadať prácu na západ Spojených Štátov, do Kalifornie. Dej románu sa odohráva v období hospodárskej krízy v Amerike. Typickým znakmi tohto obdobia sa stala veľkovýroba, zaberanie pôdy bankármi, migrácia, dlhodobé sucho, ktoré vyháňalo ľudí z fariem. Rodina sa teda vydáva za svojím snom, za vidnou lepšieho života. Počas cesty toho mnoho strácajú. Nielen členov rodiny, ale postupne aj nádej, keďže všade okolo seba vidia ďalších ľudí bojujúcich za svoj sen a lepší život. Napriek tomu sa nevzdávajú a v ceste pokračujú. Nakoniec do Kalifornie prídu, sú však šokovaní a zdesení tým čo vidia. Všade je len množstvo ľudí, utečencov, hľadajúcich prácu ktorej niet. Situácia je rovnaká v celej krajine. Rodina bojuje o svoje miesto, nakoniec sa stanú súčasťou vzbury farmárov. Tí bojujú proti zlému zaobchádzaniu s ľuďmi a ich vykorisťovaniu. Vzbura je potlačená, ľudia zomierajú. Napriek tomu sa kniha končí symbolicky, s prísľubom nového začiatku.

Román sa stal významnou súčasťou svetovej literatúry a takisto jedným z najväčších diel. Charakteristickými pre tento román sú naturalistické detaily, sugestívne opisy postáv, lyrizmus a symbolizmus. Hlavnou témou jeho diel je kritika amerického sna, reakcie na spoločenské a politické udalosti. Nielen tento román, ale aj ostatné diela situoval do prostredia ľudí na okraji spoločnosti počas krízy. Hrdinami sú poľnohospodári, tuláci, povaľači, ľudia bez domova alebo práce. Autor je ale k prehreškom a slabostiam svojich postáv chápavý, čím len podporuje svoju humánnosť .Všetky tieto znaky sú pre autora typické a nájdeme ich aj v iných dielach. Ďalej autor umocňuje dôveryhodnosť knihy striedaním lyrických pasáží s naturalistickým opisom života chudobných ľudí. Kapitoly o rodine sú zas prepletené s reportérskymi vsuvkami, ktoré opisujú reálnu situáciu. Zaujímavosťou týkajúcou sa diela je aj fakt, že ho autor nevedel vhodne pomenovať. Nakoniec mu s názvom knihy pomohla manželka Carol. Román Ovocie hnevu sa dočkal aj svojho filmového spracovania a to hneď v roku 1940. Rovnako aj kniha, aj film zožal veľký úspech.

Koniec života

John Steinbeck sa svojho dobrodružného života nikdy nevzdal. V roku 1960 cestoval po celej krajine a venoval sa písaniu, aj napriek námietkam rodiny a zdravotným problémom. Mal choré srdce, na ktoré doplatil. 20. decembra v roku 1968 zomiera v New Yorku na infarkt. Je pochovaný v rodinnej hrobke v Salinase, presne tak, ako si to sám želal.

Referencie

1. Steinbeck, John.1965.Of mice and Men. New York: Viking Penguin Books

2. http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/john-steinbeck.html

3. http://referaty.atlas.sk/prakticke-pomocky/zivotopisy/23285/john-ernst-steinbeck:-zivotopis

4. http://staff.oswego.org/ephaneuf/web/ENG_9R/Steinbeck,%20John%20-%20Of%20Mice%20and%20Men.pdf

5. http://www.thebiographychannel.co.uk/biographies/john-steinbeck.html

6. Steinbeck, John. 2003.Hrozny hněvu.All Press