Reservio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo rezervačného systému Reservio

Reservio je online rezervačný systém od firmy Reservio s.r.o., so sídlom v Brne, ktorú v roku 2013 založili Boris Bošiak a František Mazuch. Je lokalizovaný do 12 svetových jazykov [1] a za 10 rokov jeho fungovania bolo cez neho vytvorených viac než 55 miliónov rezervácií. Medzi krajiny, odkiaľ pochádza najviac rezervácií, patrí Česko, Brazília, Španielsko a ďalšie európske a latinskoamerické krajiny. [2]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na rezervačnom systéme Reservio začal Boris Bošiak pracovať už v roku 2012. V tom istom roku zaujal medzinárodnú porotu podnikateľského akcelerátora StarCube, ktorý je organizovaný a financovaný Jihomoravským inovačným centrom, a získal v jarnom kole prvé miesto. [3] V roku 2013 Reservio spustilo verejnú verziu rezervačného systému, ktorá hneď na začiatku toho istého roku získala investíciu od spoločnosti Webnode rádovo v jednotkách miliónov českých korún. [4] V apríli 2013, teda len dva mesiace po uvedení verejnej beta verzie, mala už služba aktívnych užívateľov zo 40 krajín sveta. [5] V tom istom roku získalo Reservio od spoločnosti Vodafone titul Nápad roku 2013 v kategórii Špeciálna cena poroty pre technologický startup. [6] V roku 2018 spoločnosť Gartner ocenila Reservio ako užívateľsky najprívetivejší planovací softvér. [1] O dva roky neskôr magazín Forbes zaradil Borisa Bošiaka, jedného zo zakladateľov Reservia, do rebríčka 30 pod 30. [7]

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Rezervačný systém Reservio predstavuje komplexné a praktické riešenie pre online rezervácie rôznych typov služieb a správu podnikania pre malé, stredné aj veľké podniky. Vďaka Reserviu sa zákazníci môžu do týchto podnikov objednávať úplne online. Stačí, ak podnik klientom zdieľa svoje rezervačné webové stránky, a to napríklad pomocou URL odkazu alebo QR kódu. [8]

V roku 2018 bola spustená mobilná aplikácia Reservio Business, ktorá umožňuje podnikateľom spravovať svoj rezervačný systém odkiaľkoľvek. V roku 2019 Reservio spustilo portál služieb Reservio.cz a Reservio.sk, ktorý pomáha propagovať poskytovateľov služieb a uľahčuje koncovým klientom vytváranie objednávok. [1] V rovnakom roku vznikla aj mobilná aplikácia Reservio, kde môžu koncoví zákazníci vyhľadávať a rezervovať služby. [2] Na prelome roku 2022/2023 boli spustené webové stránky, ktoré fungujú ako omnichannel marketingový nástroj schopný obslúžiť zákazníka, nech už prichádza z akejkoľvek sociálnej siete, Googlu alebo portálu služieb.

V roku 2020 počas pandémie Covid-19 ponúklo Reservio svoje služby zadarmo pre zdravotnícke zariadenia na objednávanie na testovanie na koronavírus alebo očkovanie. Dodnes Reservio používajú napríklad Fakultné nemocnice Bulovka, Fakultná Thomayerova nemocnica alebo Fakultná nemocnica Brno. [9] So spoločnosťou Qerko a Twisto sa Reservio podieľa na projekte Počúvame nevidiacich, ktorý pomáha zrakovo hendikepovaným samostatne podnikať. [10] Reservio tiež umožňuje neziskovým organizáciám využívať online rezervačný systém zadarmo alebo so zľavou. [11]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Od nápadu až po globální startup [online]. . Dostupné online. (po česky)
  2. a b Brněnský rezervační systém Reservio využívá přes 160 tisíc uživatelů. Nově spouští mobilní aplikaci [online]. . Dostupné online. (po česky)
  3. JANOUŠ, Marek. Jarní StarCube vyhrál rezervační systém Reservio [online]. Lupa.cz, [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (po česky)
  4. Reservio oznámilo, že 48% podíl na firmě získala Webnode AG [online]. . Dostupné online. (po česky)
  5. Reservio získalo investici od Webnode, používají ho už ve 40 zemích [online]. [Cit. 2023-06-15]. Dostupné online. Archivované 2023-02-02 z originálu. (po česky)
  6. Vodafone Nápad roku 2013 [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  7. Boris Bošiak [online]. Forbes 30 pod 30, [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (po česky)
  8. Proč pracovat v Reserviu [online]. . Dostupné online. (po česky)
  9. K lékaři bez front a čekání. Brněnské Reservio bojuje s pandemií v Itálii i na Bulovce a má podporu od Červeného kříže [online]. . Dostupné online. (po česky)
  10. Nasloucháme nevidomým [online]. . Dostupné online. (po česky)
  11. Wild Apricot doporučuje Reservio pro neziskové organizace [online]. [Cit. 2023-06-15]. Dostupné online. Archivované 2023-06-08 z originálu. (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]