Slatina (prítok Uhorského potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slatina je potok na hornom Poiplí, preteká centrálnou časťou okresu Poltár.[1] Je to pravostranný prítok Uhorského potoka, má dĺžku 6 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Stolických vrchoch, v podcelku Málinské vrchy, na juhovýchodnom svahu vrchu Klaťa (913,8 m n. m.), v lokalite Borovina, v nadmorskej výške okolo 875 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Sprvu tečie na krátkom úseku na juhozápad, v lokalite Smrečok sa stáča na juh a sprava priberá prítok z juhozápadného svahu Klate. Ďalej pokračuje juhojuhovýchodným smerom, v blízkosti osady Hradištské Vrchy priberá pravostranný prítok (422,3 m n. m.) z juhovýchodného svahu Brložna (813,6 m n. m.) a vstupuje do Revúckej vrchoviny, kde preteká jej podcelkom Cinobanské predhorie. Na dolnom toku tečie viac juhovýchodným smerom, zľava priberá prítok prameniaci pod kótou 505,4 m a južne od obce Krná ústi v nadmorskej výške okolo 377 m n. m. do Uhorského potoka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-24]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-23]. Dostupné online.