Slnečné hodiny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennom súhvezdí pozri Slnečné hodiny (súhvezdie).
Slnečné hodiny

Slnečné hodiny sú prastarým prostriedkom na meranie času za pomoci rotácie Zeme a tým spôsobeného zdanlivého pohybu Slnka po oblohe. Pohybujúce sa Slnko vrhá rovnako pohyblivý tieň, ktorý potom za pomoci tienidla a stupnice ukazuje čas.

História[upraviť | upraviť zdroj]

"Dvojité" slnečné hodiny v Novém Městě nad Metují, východné Čechy

Najstaršie pramene hovoria o používaní hodín v Číne a Egypte v období okolo roku 1500 pred Kristom. V Grécku zostrojil prvé slnečné hodiny Alexander Lakedaimonský asi v prvej polovici 5. storočia pred Kristom.[1] Antické hodiny boli zložené z pologuľovej misy so zvislým polomerom, ktorý slúžil ako os. Koniec tyče zapadal do stredu gule a vodorovného kruhu, ktorý bol okrajom pologule. Polkruh v mise bol delený na 12 rovnakých dielov a tyč vrhala v priebehu dňa na polkruh svoj tieň. Do Ríma priniesol slnečné hodiny konzul Manlius Valerius Massala zo Sicílie v roku 263 pred Kr.

Prvé slnečné hodiny s gnómonom kolmým na zemský povrch boli nepresné. Ich podstatné zlepšenie nastalo, keď sa gnómon umiestnil tak, že koniec tyče smeroval do polohy svetového pólu a bol tak rovnobežný so zemskou osou. Pri takejto úprave sa nemerala dĺžka vrhnutého tieňa, ale smer. Okrem pevných slnečných hodín sa od stredoveku používali aj prenosné slnečné hodiny. Z niektorých slnečných hodín sa dali zistiť rôzne kalendárne údaje, sviatky, hodiny východu a západu Slnka a pod.

O zdokonalenie stredovekej gnomoniky sa zaslúžili Arabi, v 13. storočí to bol najmä Abú Hasan Alí. V Európe sa slnečné hodiny objavili najskôr v nemeckých krajinách, približne okolo roku 1450. Medzi známych výrobcov slnečných hodín patrili Hans Dorn, Ján Pretorius, Erazmus Habermel a ďalší.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Adamuv, P.: Slnečné hodiny na Slovensku, Technické múzeum Košice, 1980, str. 12

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ADAMUV, Pavel. Slnečné hodiny na Slovensku. 1. vyd. Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1980. 62 s.
  • BROŽ, Miroslav; NOSEK, Miloš; TREBICHAVSKÝ, Jan; PECINOVÁ, Drahomíra. Sluneční hodiny na pevných stanovištích : Čechy, Morava, Slezsko a Slovensko. 1. vyd. Praha : Academia, 2004. 403 s. ISBN 80-200-1204-4. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]