Smrť obchodného cestujúceho

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smrť obchodného cestujúceho
Death of a Salesman

Autor Arthur Miller
Pôvodný jazyk angličtina
Dátum 1. vydania originálu 1949
Literárny žáner psychologická dráma

Smrť obchodného cestujúceho je psychologická dráma v dvoch dejstvách od amerického spisovateľa Arthura Millera, ktorá kriticky hodnotí konzumnú spoločnosť. Hlavný hrdina žije svoj falošný americký sen a myslí si, že je rovnako úspešný ako za mlada.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hra zobrazuje osud Willyho Lomana, obchodného cestujúceho, ktorý musí uživiť svoju rodinu z malého platu a hradiť všetky splátky a pôžičky. Nie je to jednoduché, keďže už nie je najmladší. Jeho obchodní partneri buď zomreli alebo sú už na dôchodku. Celý život pracoval pre svojich synov, Biffa a Happyho, a svoju ženu Lindu, chcel dosiahnuť úspech, no ten sa ani po toľkých rokoch nedostavil.

Jeho syn Happy aj keď má svoj byt a dobrú prácu, nenapĺňa ho to. Druhý syn, Biff, mal možnosť dostať sa na univerzitu, on sa však nedostatočne pripravil na záverečný test a na žiadnu ho tak neprijali. Willy sa tak často dostáva do konfliktov so synmi, lebo žijú svoj život a nespĺňajú jeho vysnený mýtus o spoločenskom úspechu. Nedarí sa mu ani v obchodoch a cíti sa unavený. Nie je schopný si priznať pravdu. Klame tak nielen seba, ale aj svoju rodinu. Stále hovorí o tom, aký je úspešný a výnimočný; všetko sa však obráti, keď dostane výpoveď. Willy navštívi svojho suseda Charlieho, ktorý mu dokonca ponúkne robotu, no Willy ju z hrdosti odmietne.

Bratia sa s otcom stretnú na večeri v reštaurácii, tam sa však pohádajú. Willy rozmýšľa o minulosti, nevšimne si dokonca že všetci hostia už z reštaurácie odišli. Doma sa všetci stretnú, ale Linde sa nepáči ako sa synovia zachovali, že nechali otca v reštaurácii samého.

Biff sa chce s otcom porozprávať, no nájde ho ako v záhrade sadí zeleninu a popri tom sa rozpráva so svojim mŕtvym bratom Benom. Biff sa snaží otcovi ospravedlniť, no znova sa pohádajú. Nakoniec si otec predsa len uvedomí, že ho Biff má rád. Willy je už na pokraji síl, čo ho vedie k závažnému rozhodnutiu. Rozhodne sa spáchať samovraždu, aby zachránil svoju rodinu peniazmi zo svojej životnej poistky. Dokonca sa mu zjaví aj mŕtvy brat Ben, ktorý mu samovraždu schvaľuje. Willy nakoniec spácha samovraždu v aute, v deň, kedy splatia poslednú splátku za dom. Happy sa nakoniec vydáva po otcových stopách, Biff však otcov model úspešného života odmieta a začína robiť to, čo vždy chcel – farmáriť.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Willy Loman – obchodný cestujúci, 63 rokov, je na sklonku života, prepracovaný a unavený životnými ilúziami, v ktorých stále žije.
  • Biff Loman – 34 rokov, slobodný, bez záväzkov, chcel by v živote niečo dosiahnuť, ale nechce aby to bol práve sen jeho otca, nie ten jeho.
  • Happy Loman – 32 rokov, stále býva s rodičmi, klame svojmu okoliu, že on aj jeho rodina má dobré postavenie, je bezradný, ale pre svojho otca by urobil čokoľvek.
  • Linda Loman – Willyho žena, stále verí, že prídu lepšie časy, snaží sa svojho muža zachrániť a zabrániť jeho blúzneniu, usmerňuje synov v ich správaní a vzťahu k otcovi.
  • Strýko Ben – Willyho brat, ktorý je pre neho vzorom, pretože v živote niečo dokázal, Willy ľutuje, že neodišiel s ním, aby niečo zarobil, objavuje sa len vo Willyho predstávach keď blúzni, presviedča ho, že samovražda je dobrý nápad.