Steven Moffat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Steven Moffat

Základné informácie
Narodenie 9. apríl 1961 (63 rokov)
Paisley, Škótsko
Pôsobenie scenárista, producent, spisovateľ
Roky pôsob. 1988 – súčasnosť
Webstránka oficiálna stránka

Steven Moffat (* 9. apríl 1961,[1] Paisley, Škótsko) je škótsky spisovateľ, scenárista a producent, známy ako showrunner a producent televíznych seriálov BBC Doctor Who a Sherlock.

Moffatova prvá televízna práca bola seriál Press Gang. Jeho prvý sitcom, Joking Apart, bol inšpirovaný rozpadom jeho prvého manželstva. Naopak, jeho neskorší sitcom Coupling bol založený na vývoji jeho vzťahu s televíznou producentkou Sue Vertue. Medzi týmito dvoma seriálmi napísal Chalk, komediálny sitkom z prostredia školy inšpirovaný jeho vlastnými skúsenosťami ako učiteľa angličtiny.

Celoživotný fanúšik Doctor Who, Moffatova prvá práca na seriáli bol scenár z paródie epizódy The Curse of Fatal Death z roku 1999. Potom napísal šesť epizód renewed série, ktorá začala v roku 2005 ("The Empty Child", "The Doctor Dances", "The Girl in the Fireplace", "Blink", "Silence in the Library", and "Forest of the Dead"). V roku 2010 nahradil Russell T Daviesa ako showrunnera, spisovateľa a výkonného producenta. V rovnakom roku vytvoril seriál Sherlock spolu s Markom Gatissom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MOFFAT, Steven. Production Notes. Doctor Who Magazine, 2009-3-7.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]