Supernatural (4. séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Štvrtá séria seriálu Supernatural (Hrozba z temnoty), od tvorcu Erica Kripkeho, mala svoju premiéru 18. septembra 2008. Po neočakávanom návrate staršieho Winchestra, je dej zameraný na dvoch bratov, Sama a Deana, ktorí pokračujú lovením nadprirodzených bytostí, ale okrem nich sa v sérii objavia nové postavy – anjeli ako Castiel, Zachariah, Uriel a iní, médium Pamela a Ruby, ktorá posadla nové telo.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Postavy zo seriálu Hrozba z temnoty

Dean Winchester
Sam Winchester
Bobby Singer
Pamela Barnes
Ruby
Lilith
Castiel
Zachariah
Uriel
Anna

Štvrtá séria: 2008-2009[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Originálny názov Režisér Scenárista Začiatok vysielania v USA
4x01 "Lazarus Rising" Kim Manners Eric Kripke 18. septembra 2008
Uplynuli štyri mesiace (od udalostí epizódy 3x16) a Dean sa prebudil v rakve. Je vyslobodený z pekla. Čochvíľa potom ho čaká radostné stretnutie s Bobbym a Samom. Ale pocit úľavy netrvá večne a všetci traja si začnú lámať hlavu nad tím, kto presne Deana z pekla vytiahol von a čo za to požaduje.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • You Shook Me All Night Long – AC/DC
  • Fight Song – The Republic Tigers
  • Vision – Jason Manns
  • Wrapped Around Your Finger – Martyn Laight
  • I'm So Blue – Katie Thompson & Martyn Laight
4x02 "Can You Hear Me, God? It's Me...Dean Winchester" Phil Sgriccia Sera Gamble 25. septembra 2008
Sam a Dean sú šokovaní, keď sa objavia duchovia Meg a agenta Henricksona, ktorí ich začnú viniť za ich zlyhanie. aj keď sú vydesení, musia svoj strach prekonať, aby zachránili Bobbyho, ktorý je zmietaný vinou príliš na to, aby sa dokázal brániť rozzúreným duchom dvoch malých detí.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Lonely is the Night – Billy Squier
4x03 "In the Beginning" Steve Boyum Jeremy Carver 2. októbra 2008
Dean je transportovaný späť v čase a je šokovaný, keď sa ocitá v Lawrence, v štáte Kansas. Ale tento šok sa zmení v úžas po tom, čo sa zoznámi s mladým Johnom Winchesterom a Mary, ktorí sú do seba čerstvo zamilovaní. Dean si nie je istý, prečo bol poslaný späť do minulosti, a tak si užíva čas, ktorý trávi s rodičmi a so znovuobjaveným dedkom, ktorý možno skrýva tajomstvo, ktoré je príčinou všetkých problémov Sama a Deana.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Ramblin' Man – The Allman Bros Band
  • Go For Your Self – Kenny Smith & The Loveliters
  • Taylor's Theme – Hound Dog Smith
4x04 "Metamorphosis" Kim Manners Cathryn Humphris 9. októbra 2008
Sam s Deanem zistia, že z Jacka Montgomaryho, muža so zmyslom pre rodinu, sa stáva Rugaru – monštrum, ktoré sa rodí ako človek, ale po rokoch sa premení na mäsožravú beštiu. Takto infikovaní ľudia nechápu, čo sa s nimi deje, dokým sa nezmenia v kanibalov a neochutnajú mäso ľudskej bytosti. Sam, ovplyvnený vlastnou skúsenosťou človeka, ktorý je obeťou svojho osudu, verí, že môže Jackovi dohovoriť a presvedčiť ho, aby svoje nutkanie držal pod kontrolou. Dean si nemyslí, že Jackovo zvieracie chovanie môže byť potlačené, a je rozhodnutý, že bude pre všetkých lepšie, keď ho zastrelia.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Phillips Theme – Hound Dog Taylor & The HouseBreakers
4x05 "Monster Movie" Robert Singer Ben Edlund 16. októbra 2008
Bratia vyšetrujú niekoľko vrážd na Octoberfeste. Prvá obeť bola nájdená so stopami kúsancov na krku, takých, aké by zanechal iba upír. Zranenie druhej obete pripomínajú útok vlkolaka. Po tom, čo múmia vystupuje z hrobu, Dean odhalí, že mesto terorizuje Menič vydávajúci sa za monštrá zo starých hollywoodských filmov.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Toccata & Fugue in D Minor – Bach
4x06 "Yellow Fever" Phil Sgriccia Andrew Dabb & Daniel Loflin 23. októbra 2008
Sam a Dean vyšetrujú záhadné úmrtia niekoľkých mužov, ktorí očividne zomreli vystrašení k smrti V márnici, kam idú navštíviť jednu z obetí, sa Dean nakazí chorobou, ktorá sa najprv prejavuje zvýšenou úzkosťou a hneď na to sa mení na obrovskú nekončiacu sa hrôzu, ktorá nakoniec vede k zástave srdca. Sam s Bobbym musia nájsť pôvod choroby skôr, ako Dean zomrie a bude poslaný späť do pekla.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Eye of the Tiger – Survivor
4x07 "It’s the Great Pumpkin, Sam Winchester" Charles Beeson Julie Siege 30. októbra 2008
Do Halloweenu zostáva niekoľko dní a bratia vyšetrujú dve záhadné úmrtia v malom mestečku. Nachádzajú kúzelné vrecúško, z čoho vyvodia, že majú čo do činenia s čarodejnicou, ktorá vraždí ľudí, aby vyvolala nebezpečného démona menom Samhain. Castiel prichádza do mesta a poučuje bratov, že vypustenie Samhaina je jedna z pečatí, ktoré vedú k oslobodeniu Lucifera. Preto so sebou Castiel priviedol Uriela, anjela špecialistu, aby zrovnal celé mesto so zemou.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Just As Through With You – Nine Days
4x08 "Wishful Thinking" Robert Singer Ben Edlund 6. novembra 2008
Sam s Deanom majú na muške malé mesto, kde sa priania skutočne vypĺňajú. Ožíva plyšový medvedík, na niekoho čaká výhra v lotérii a šprt získava krásnou priateľku. Bratia si uvedomujú, že aj keď je v tej chvíli každý v meste šťastný, konečný výsledok bude katastrofický.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x09 "I Know What You Did Last Summer" Charles Beeson Sera Gamble 13. novembra 2008
Ruby povie Samovi a Deanovi, že mocný démon menom Alastair hľadá dievča Annu, ktorá počuje rozhovory medzi anjelmi. Trojica preto po Anne pátra, ale hneď ako ju nájdu, zaútočí na nich Alastair. Ruby spolu s dievčaťom zmiznú a Dean sa v presvedčení, že boli prezradení, oborí na Sama kvôli jeho dôvere v Ruby. Preto mu Sam prezradí, čo sa udialo počas štyroch mesiacov, kedy bol Dean v pekle a ako Ruby zachránila jeho život.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Ready For Love – Bad Company
4x10 "Heaven and Hell" J. Miller Tobin Eric Kripke 20. novembra 2008
Anna si spomína na svoju minulosť a Sam s Deanom sa tak síce konečne dozvedia, prečo ju Castiel aj Uriel chcú radšej mŕtvu, ale s úmyslom anjelov rozhodne nesúhlasí. Preto sa snaží Anne pomôcť rozpomenúť sa na významnú časť jej minulosti, aby mohla byť zachránená. Medzitým však Alastair a jeho démoni pokračujú v obkľučovaní Anny a bratov.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x11 "Family Remains" Phil Sgriccia Jeremy Carver 15. januára 2009
Sam a Dean vyšetrujú zjavenie sa ducha mladej ženy v opustenom dome, ale veci sa skomplikujú, keď sa do domu nasťahuje nová rodina. Bratom sa nepodarí donútiť rodinu k odchodu, ale keď je unesený syn, obracia sa na Sama a Deana, aby chlapca zachránili.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x12 "Criss Angel Is a Douchebag" Robert Singer Julie Siege 22. januára 2009
Záhadná smrť privedie Sama a Deana do mesta plného starých dobrých kúzelníkov. Vyšetrovanie ich zavedie k Charliemu, Jayovi a Vernonovi, k trom priateľom, ktorí vo svojej dobe bývali slávnymi kúzelníkmi, ale teraz sú nahradení žiarivejšími a mladšími kolegami. Jeden z kúzelníkov uzavrie dohodu, aby získal skutočnú magickú moc, ale cena je až príliš vysoká. Sam a Dean musia nájsť spôsob, ako kúzlo zvrátiť skôr, než bude ublížené ďalším ľuďom.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • She Makes Me Fall Down – Buva
  • Douchebag Theme – Christopher Lennertz and Steve Frangadakis
4x13 "After School Special" Adam Kane Andrew Dabb & Daniel Loflin 29. januára 2009
Sam a Dean musia v prestrojení vyšetriť reťazec vrážd, ktoré sa stali na ich bývalej strednej škole. Prípad ich prinúti spomínať na časy strávené v tejto škole, pričom sa dozvedáme, že na Sama si zasadol školný bitkár a tyran, zatiaľ čo Dean bol Pán Populárny.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Long Way From Home – Foreigner
4x14 "Sex and Violence" Charles Beeson Cathryn Humphris 5. februára 2009
Dean so Samem sa ocitajú v malom meste v Iowe, kde došlo k nevysvetliteľným napadnutiam troch mužov k smrti, a to ich manželkami. Bratia zistia, že za vraždami stojí Siréna, stvorenie, ktoré môže mať rôznu podobu a ktoré zúfalo potrebuje lásku. Preto núti ľudí, aby sa navzájom zničili a tým jej preukázali svoju oddanosť. Siréna nakoniec omámi aj Sama a Deana a postaví oboch bratov proti sebe do súboja na život a na smrť.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Thunder Kiss '65 – White Zombie
  • Steal The World – Brian Tichy
4x15 "Death Takes a Holiday" Steve Boyum Jeremy Carver 12. marca 2009
Sam a Dean vyšetrujú malé mesto, kde ľudia podvádzajú smrť. Zistia, že Smrtka zmizla, takže sa musia obrátiť so žiadosťou o pomoc na Pamelu. Ta ich pošle do spirituálneho sveta, aby práve tam našli odpovede a kde musia stáť tvárou v tvár Alastairovi, ktorý zajal všetky Smrtky, aby mohol zlomiť ďalšiu pečať.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Perfect Situation for a Fool – George Highfill & Jai Josefs
4x16 "On the Head of a Pin" Mike Rohl Ben Edlund 19. marca 2009
Niekto objavil Luciferov meč a používa ho k zabíjaniu anjelov. Castiel a Uriel zajali Alastaira, a žiadajú preto Deana o využitie všetkých svojich skúseností s mučením, ktoré získal v pekle, aby od Alastaira získali potrebné informácie a mohli tak zastaviť vraždeniu. Sam sa obáva, že Dean nie je schopný úlohu splniť, ten ale prekvapivo súhlasí. Ale Deanov svet sa rozpadá potom, čo mu Alastair prezradí šokujúcu informáciu.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Cheek to Cheek – Christopher Heyerdahl (Alistair)
4x17 "It's a Terrible Life" James L. Conway Sera Gamble 26. marca 2009
Dean a Sam žijú celkom obyčajné a oddelené životy. Dean je manažér vychutnávajúc si zdravé nápoje a poslúchajúc obyčajné rádio s publicistickými správami namiesto rockových staníc. Pracuje v spoločnosti menom Sandover Bridge & Iron Company, ktorých zamestnancom je tiež Sam, a to v oddelení „Technickej podpory“. Zdá sa, že sa navzájom nepoznajú, ale potom, čo ich spolupracovníci začnú páchať samovraždy v znepokojujúcej miere, rozhodnú sa pracovať bok po boku, aby vraždy vyriešili.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Well Respected Man – The Kinks (Alistair)
  • Hollow – Brian Tichy
4x18 "The Monster at the End of This Book" Mike Rohl Julie Siege & Nancy Weiner 2. apríla 2009
Sam a Dean sú šokovaní objavením série komiksových kníh s názvom „Supernatural“, ktoré celkom presne popisujú ich životy ako tiež aj životy lovcov a démonov. Vystopujú autora, Carvera Edlunda, ktorý im vysvetlí, že o bratoch máva vízie, ktoré následne pretvorí do svojich kníh. Chuck prezradí, že Lilith prichádza a má pre Sama svoj plán.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x19 "Jump the Shark" Phil Sgriccia Andrew Dabb & Daniel Loflin 23. apríla 2009
Samovi a Deanovi zavolá 19-ročný chlapec menom Adam a pýta sa po Johnovi Winchesterovi. Tvrdí totiž, že John je jeho otec. Dean a Sam sa rozhodnú s Adamom stretnúť, aj keď majú podozrenie, že ide o démona, ktorý sa ich snaží vlákať do pasce. Ale aké je ich prekvapenie, keď sa ukáže, že Adam je skutočne Johnovým synom. Chlapec navyše začne bratom rozprávať o svojom obyčajnom prežitom detstve, čo Deana rozzúri až k nepríčetnosti.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • A Little Bitty Tear – Burl Ives
4x20 "The Rapture" Charles Beeson Jeremy Carver 30. apríla 2009
Castiel sa Deanovi zjaví vo sne a tvrdí, že mu nutne potrebuje povedať niečo dôležitého, ale musia sa stretnúť niekde v soukromí. Dean a Sam sa pustí do pátrania po Castielovi, ale miesto neho narazia na Jimmyho, Castielovho ľudského hostiteľa, ktorý má iba matné spomienky z doby, kedy v ňom prebýval anjel. Jimmy by sa rád chcel vrátiť späť k rodine, ktorú opustil, a normálnemu životu, ale Dean a Sam sa obávajú o jeho bezpečie.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x21 "When the Levee Breaks" Robert Singer Sera Gamble 7. mája 2009
Dean a Bobby zavrú Sama do protidémonického krytu v nádeji, že to pomôže vyliečiť jeho závislosť na démonskej krvi. Ale po tom, čo Bobby zistí, že mnoho ďalších pečatí bolo prelomených, sám Deanovi navrhne, aby Sama pustili a spoločne tak mohli odvrátiť hrozbu blížiacej sa apokalypsy. Lenže Dean je zásadne proti a hľadá pomoc u Castiela. Nakoniec dochádza k veľkej hádke a násilnému stretnutiu medzi bratmi.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

4x22 "Lucifer Rising" Eric Kripke Eric Kripke 14. mája 2009
Vypuknutie apokalypsy sa nebezpečne blíži a každý z bratov sa na boj pripravuje po svojom. Sam požiadá o pomoc Ruby, jeho hlavným cieľom je konečne zabiť Lilith. Medzitím Castiel a Zachariach povedia Deanovi, že nastal čas, aby splnil svoju úlohu a pomohol tak zastaviť Lucifera.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Carry On My Wayward Son – Kansas

Nadprirodzené bytosti[upraviť | upraviť zdroj]

Nadprirodzené bytosti, ktoré sa vyskytli v 4. sérii:

Duch
Démon
Anjel
Rugaru
Menič
Čarodejnica
Samhain
Zombie
Sirena
Grim Reaper (Smrtka)
Ghoul

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]