The Goddess and Other Women

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Goddess and Other Women je zbierkou poviedok Joyce Oatesovej. Zbierku tvorí 32 poviedok. Ponúka bohatú mozaiku najrôznejších osudov žien a dievčat, do životov ktorých nahliadame v okamihu citového prezretia.

Oatesová sa zameriava na pochmúrne stránky moderného amerického života – opakuje sa téma strachu, násilia, vraždy a smrti. A práve preto sú jej postavy nezabudnuteľné, či už je to obyčajná prostitútka Cynthia, ktorá sa stane obsesiou pre solídneho zámožného muža, mladučká Maryliz ktorej umiera snúbenec, stratená Smithka, ktorá vtrhne do života usadenému mužovi, ako jeho nemanželská dcéra, alebo rozvedená Claire, ktorá sa vydá za mladučkého milenca. Napriek tomu, že muži v poviedkach zohrávajú druhú najdôležitejšiu úlohu, sú zobrazovaní trochu vágnym a nie moc sympatickým spôsobom.

Oatesovej poviedky sú technicky lepšie zvládnuté než jej romány. Typickým kompozičným postupom je internalizácia deja vo vedení postáv. Myslela tým, že jej poviedky sa odohrávajú najmä v mysli jednotlivca. Poviedky sú úprimnou výpoveďou citlivého umelca o tragických polohách ľudského života v odcudzenej spoločnosti. Oatesová aj v poviedkovej tvorbe citlivo zobrazuje narušené ľudské vzťahy. Pocity osamelosti a sklamania prenikajú predovšetkým do citovej sféry postáv, do rodinného i manželského života. Autorské precítenie vniká do zákutí trýznenej ľudskej duše.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Baštín, Š. a kol.: Dejiny anglickej a americkej literatúry, Obzor, 1989