Tia Carrere

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tia Carrere
v roku 2009
Celé menoAlthea Rae Duhinio Janairo
Narodenie 2. január 1967 (57 rokov)
Honolulu, Havaj, USA
Povolanieherečka, speváčka, modelka
Roky pôsobenia1985 – súčasnosť
ManželElie Samaha (1992 – r.2000)
Simon Wakelin (2002 – r.2010)
Deti1

Althea Rae Duhinio Janairo (* 2. január 1967, Honolulu, Havaj, USA) profesionálne známa pod menom Tia Carrere je americká herečka, speváčka a modelka. V rokoch 19992002 stvárnila hlavnú postavu v televíznom seriáli Lovkyňa tajomstiev. Za svoje hudobné počiny získala dve ceny Grammy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tia Carrere sa narodila v Honolulu na Havaji. Je filipínskeho a čínskeho pôvodu.

Navštevovala Sacred Hearts Academy, čisto dievčenskú školu. Už ako dieťa túžila byť speváčkou. Ako svoje umelecké meno použila prezývku svojej sestry „Tia“ a použila variáciu priezviska „Carrera“ na poctu herečke Barbare Carrera.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju prvú hereckú skúsenosť mala Carrere už na Havaji. Neskôr, odcestovala do Los Angeles, kde sa venovala práci modelky. Začiatkom roku 1985 získala svoju prvú úlohu v americkom televíznom seriáli Airwolf. Viac priestoru získala v televíznom seriáli General Hospital. Ďalej hosťovala vo viacerých televíznych seriáloch, ako napríklad MacGyver či Ženatý so záväzkami, kde stvárnila modelingovú rivalku Kelly Bundy (Christiny Applegate).

V roku 1992 bola obsadená do hudobnej komédie Waynov svet, kde si rolu zopakovala aj v druhom pokračovaní filmu, v roku 1993. V roku 1994 si zahrala po boku Arnolda Schwarzeneggera, Jaimie Lee Curtis a Elizy Dushku vo filme Pravdivé lži. Za svoj herecký výkon vo filme získala nomináciu na Saturn Awards.

Carrere v roku 2006.

V rokoch 19992002 stvárnila Carrere profesorku archeológie Sydney Fox v televíznom seriáli Lovkyňa tajomstiev. Televízny seriál mal tri série. V roku 2002 Carrere tiež dabovala postavu Nani v animovanom filme Lilo & Stitch. V roku 2005 si po boku Lukea Perryho a Petra Fondu zahrala v menej úspešnom filme Supernova.

Zúčastnila sa ako súťažiaca v populárnej reality šou Dancing with the Stars a nakoniec sa umiestnila na celkovom šiestom mieste. V roku 2020 si zahrala v televíznom seriály AJ a kráľovná.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993 vydala svoj prvý sólový album Dream, produkovaný Mattom Prinzom, ktorý sa na Filipínach stal platinovým. V tom istom roku sa objavila na soundtracku k filmu Batman: Mask of the Phantasm, kde hrala záverečnú tému „I Never Even Told You“. Carrere sa potom zamerala na havajskú hudbu počnúc jej druhým albumom Hawaiiana, ktorý vyšiel v júni 2007 a sprevádzal ju na gitare a ukulele držiteľ ceny Grammy Daniel Ho. Album bol v roku 2008 nominovaný na cenu Grammy v kategórii Najlepší havajský hudobný album.

V roku 2009 bol Carrere spoluorganizátorom televízneho online podujatia pred odovzdávaním cien Grammy spolu s Waynom Bradym. V roku 2009 získala cenu Grammy za svoj tretí album Ikena a jej album He Nani z roku 2010 bola tiež nominovaná na Grammy. V roku 2011 získala svoju druhú cenu Grammy za album Huana Ke Aloha.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Carrere sa v roku 1992 vydala za filmového producenta, Elieho Samahu. Ich manželstvo bolo rozvedené vo februári 2000. 30. novembra 2002 sa vydala za fotoreportéra Simona Wakelina. Spolu majú dcéru Biancu. V apríli 2010 Carrere podala žiadosť o rozvod na vrchnom súde okresu Los Angeles. Podľa súdnych dokumentov uviedla ako dôvod rozvodu nezlučiteľné rozdiely a požiadala o výlučnú fyzickú starostlivosť o ich dcéru. Rozviedení boli v auguste 2010.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tia Carrere

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tia Carrere na anglickej Wikipédii.