Timothy McVeigh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Timothy McVeigh
americký vojak a terorista
Timothy McVeigh
Narodenie23. apríl 1968
Lockport, New York, USA
Úmrtie11. jún 2001 (33 rokov)
Terre Haute, Indiana, USA
RodičiaWilliam McVeigh, Mildred McVeigh
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Timothy McVeigh

Timothy James McVeigh (* 23. apríl 1968, Lockport, New York, USA – † 11. jún 2001, Terre Haute, Indiana) bol bývalý americký vojak, odsúdený a popravený za účasť na bombovom útoku na budovu v Oklahoma City v roku 1995, pri ktorom zomrelo 168 ľudí. Do 11. septembra 2001 to bol počtom obetí najväčší teroristický útok na území USA.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v malom meste Lockport v štáte New York ako druhé z troch detí, rodičia sa rozviedli, keď mal 10 rokov. Po ukončení strednej školy v máji 1988 vstúpil do armády, zúčastnil sa vojny v Perzskom zálive v roku 1991, následne ako veterán pôsobil ako člen security guard.

Bombový útok v Oklahoma City[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Bombový útok v Oklahoma City

19. apríla 1995 o 9:02 hod. na parkovisku pred federálnou budovou v Oklahoma City explodovala dodávka s výbušninami. Silu výbuchu bolo možné prirovnať k dvom tonám trhaviny. Tlaková sila budovu prelomila a strhla niekoľko poschodí. Pri výbuchu zahynulo 168 ľudí vrátane mnohých detí, nakoľko na druhom poschodí budovy bola detská škôlka. Necelé dve hodiny po výbuchu zastavila dopravná polícia za prekročenie rýchlosti automobil Mercury, ročník 1977 na diaľnici blízko mesta Perry. Vodič bol ozbrojený a bol vzatý do väzby, následne bol identifikovaný ako Timothy McVeigh a na základe svedectva muža, ktorý mu požičal dodávku, ktorá explodovala, sa stal hlavným podozrivým.[1]

Motivácia k bombovému útoku[upraviť | upraviť zdroj]

McVeigh pri výsluchu uviedol, že bombový útok na federálnu budovu bol odplatou za útok na farmu sekty Davidiánov vo Waco v štáte Texas v roku 1993. Tiež hovoril o incidente v Ruby Ridge v roku 1992. Bol presvedčený, že sa jednalo o ďalšie dôkazy miešania sa federálnej vlády do života občanov. McVeigh bol stúpencom krajne pravicových združení ako Hnutie kresťanskej identity.

Odsúdenie a poprava[upraviť | upraviť zdroj]

Timothy McVeigh bol 20. októbra 1995 odsúdený na trest smrti, po sérií odvolaní mu bol trest potvrdený 13. júna 1997. Nakoľko pri bombovom útoku zahynuli viacerí federálni zamestnanci, bol súdený na federálnej úrovni. Popravený bol 11. júna 2001 smrtiacou injekciou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Perlstein, G.R.: Výbuch v Oklahoma City a milice, In: Encyklopedie světový terorizmus, s. 473-478

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]