Tye Sheridan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tye Sheridan
v roku 2015
Celé menoTye Kayle Sheridan
Narodenie 11. november 1996 (27 rokov)
Palestine, Texas, USA
Povolanieherec, producent
Roky pôsobenia2011 – súčasnosť

Tye Sheridan (* 11. november 1996, Palestine, Texas, USA) je americký herec a producent, známy z filmov ako Bahno z Mississippi (2012), Temné miesta (2015), X-Men: Apokalypsa (2016), X-Men: Dark Phoenix (2019) a Voyagers: Vesmírna misia (2021).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Sheridan sa narodil v meste Palestine, v štáte Texas. Jeho matka vlastní kozmetický salón a jeho otec je vodičom UPS. Má mladšiu sestru Madison.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Sheridan debutoval vo filme Strom života, z roku 2011, kde si zahral po boku Brada Pitta, Jessicy Chastain a Seana Penna. Bol vybratý spomedzi viac ako 10 000 detí z Texasu a Oklahomy. Film mal premiéru na filmovom festivale v Cannes v roku 2011 a získal Zlatú palmu a nomináciu na Oscara za najlepší film.

V roku 2012 si zahral hlavnú úlohu Ellisa vo filme Bahno z Mississippi a Sheridan získal nomináciu na cenu Critics' Choice Award.

V roku 2015 si Sheridan zahral v troch filmoch, ktoré mali premiéru na filmovom festivale Sundance. Hral vo filme Stanfordský väzenský experiment, po boku Ewana McGregora, hral vo filme 40 dní na púšti a po boku Charlize Theron, Chloë Grace Moretz a Christiny Hendricks, hral v dráme Temné miesta.

Prijal rolu mutanta Scotta Summersa/Cyclopsa vo filme X-Men: Apokalypsa, ktorý mal premiéru 27. mája 2016. Rolu si neskôr zopakoval aj v ďalšom pokračovaní, Dark Phoenix z roku 2019. V roku 2021 si Sheridan zahral v sci-fi thrilleri Voyagers: Vesmírna misia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tye Sheridan

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tye Sheridan na anglickej Wikipédii.