Uran-6

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Uran-6
"Uran-6" na razstavi "Army-2020"

"Uran-6" na razstavi "Army-2020"

Základná charakteristika
Posádka 0
Dĺžka 4,57 m
Šírka 2,02 m
Výška 1,47 m
Hmotnosť 6 t
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie
Hlavná zbraň
Sekundárne zbrane
Pohon a pohyb
Pohon
Odpruženie
Max. rýchlosť 5 km/h
Pomer výkon/hmotnosť
Dojazd
Priechodnosť

Uran-6 je bezposádkové odmíňovacie vozidlo, ktoré bolo vyvinuté a je vyrábané spoločnosťou 766 UPTK. Tento diaľkovo ovládaný robotický systém je určený na použitie nielen v urbanizovaných oblastiach, ale aj horských a nížinných oblastiach.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Vozidlo Uran-6 na polygóne Nikolo-Urjupino

Komplex je vybavený rôznymi vymeniteľnými nástrojmi vrátane valčekových, frézovacích, ako aj radlicami a mechanickým drapákom. Na zabezpečenie schopnosti pracovať s rôznymi druhmi pôdy sa používa niekoľko typov vlečných sietí.

Uran-6 je navrhnutý tak, aby dokázal prekonať zvislú stenu až do výšky 1 m a priekopu so šírkou 1,5 m. Nízky profil vozidla a jeho nízke ťažisko mu umožňujú prekonať stúpanie a klesanie so sklonom až 20 stupňov.

Ženista môže komplex ovládať až do vzdialenosti 800 m. Na zariadení sú 4 videokamery, ktoré poskytujú 360 stupňovú viditeľnosť. Tento robotický komplex neutralizuje nájdené výbušniny buď fyzickým zničením alebo aktiváciou. Stroj vydrží blízky výbuch až do sily 60 kilogramov TNT. Uran-6 dokáže odstrániť 98 percent protipechotných mín.[1]

Jedno vozidlo Uran-6 dokáže za deň vykonať prácu dvadsiatich ženistov.[2]

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Systém Uran-6 už prešiel akceptačnými testami v Čečensku, kde vyčistil od výbušnín viac ako 80 tisíc metrov štvorcových poľnohospodárskej pôdy.[3] Zúčastnil sa aj na odmínovaní Palmýry, ako aj sýrskych miest Aleppo a Deir ez-Zor.[4]

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]