VSSK Vychlop

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
VKS

12.7 mmm VSSK (Vintovka snajperskaja speciaľnaja krupnokalibernaja – ostreľovačská špeciálna veľkorážna puška) Vychlop je tichá odstreľovacia puška, najnovšia z produktov konštrukčnej kancelárie KBP. Bola vyvinutá na zvláštnu žiadosť FSB (Federálna bezpečnostná služba – nástupca KGB) koncom roku 2002. Širšej verejnosti bola predstavená na jeseň 2005, počas výstavy zbraní INTERPOLITEX v Moskve.

Pušku využívajú špeciálne zložky FSB, zamerené na protiteroristickú a protikriminálnu činnosť. Údaje k tejto zbrani sú stále čiastočné a pochádzajú z letákov dodávaných výrobcom.

Určenie[upraviť | upraviť zdroj]

VSSK 12.7mm Vychlop je určená pre zvláštne operácie, kde je požadovaná možnosť tichej streľby s omnoho vyššou prieraznosťou ako u 9 mm pušky VSS. Typickým príkladom cieľov pre ktoré je určená sú autá, teroristi v nepriestrelných vestách, či osoby skrývajúce sa za silnou prekážkou (napr. nákladný automobil či stena)

Opis konštrukcie[upraviť | upraviť zdroj]

Základom je nový náboj SC-130 (СЦ-130) kalibru 12,7 mm s oslabenou výmetnou náplňou, ktorá urýchli strelu na počiatočnú rýchlosť 290–295 m/s. Presný rozmer nábojnice zatiaľ nie je známy, ale predpokladá sa, že je 97 mm dlhá (celková dĺžka náboja je potom 130 mm), čo je omnoho menej, než štandardný ruský náboj 12,7x108 HMG (ktorého celková dĺžka je 145 mm). Štandardná strela náboja SC-130PT (СЦ-130ПТ) má hmotnosť 59 g , "vysoko priebojná" strela náboja SC-130VPS (СЦ-130ВПС) 76 g (1170 grainov) . Účinný dostrel sa udáva 600 m a strela náboja SC-13VPS na 100 m prestrelí ruskú ťažkú nepriestrelnú vestu triedy 5 (US NIJ typ III) a zaručuje prebitie 16 mm oceľovej dosky na vzdialenosť 200m.

VSSK 12.7mm Vychlop je vybavená veľkým integrovaným tlmičom, ktorý je odmontovateľný kvôli potrebe uskladnenia či prevozu. Puška sama je konštruovaná ako bullpup, má sklápaciu dvojnožku, nastaviteľnú pažbu aj lícnicu. Puška je pravdepodobne poloautomatická – podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Schránkový zásobník je na 5 nábojov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]