Virtuálna privátna sieť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

VPN (anglicky: virtual private network) je počítačová sieť na prepojenie počítačov na rôznych miestach internetu do jednej virtuálnej počítačovej siete. Aj keď počítače môžu byť vo fyzicky nezávislých sieťach na rôznych miestach sveta, prostredníctvom virtuálnej privátnej siete medzi sebou môžu komunikovať, ako keby boli na jednom sieťovom segmente.

Prostredníctvom VPN sa dá zaistiť napríklad pripojenie firemných notebookov kdekoľvek na internete do firemného intranetu (vnútornej firemnej siete). Na prepojenie treba VPN server, ktorý má prístup na internet a intranet (môže slúžiť len pre jedného klienta, alebo ako hub a prijímať spojenie od viacej klientov), VPN klient, ktorý sa cez internet pripojí k serveru a prostredníctvom nej potom do intranetu. VPN server potom plní v podstate funkciu sieťovej brány.

Okrem využitia vo firemných intranetoch je VPN stále populárnejšie medzi bežnými používateľmi. Prepojenie pomocou VPN umožňuje bezpečné a anonymné surfovanie na verejných wi-fi sieťach, ktoré sú častokrát nezabezpečené. Z nezabezpečených sietí môžu hackeri získavať dáta používateľov o tom, čo na počítači robia, aké stránky navštevujú a aké prístupové heslá používajú, čím získavajú prístup k ich digitálnej identite.[1][2]

VPN sa často používa aj na zmenu geografickej polohy v miestach, kde existujú obmedzenia pri surfovaní na internete. Ide napríklad o obmedzenia streamovania videí, rýchlosti sťahovania alebo prístupu na sociálne siete.

Zovšebecnením VPN je sieťové tunelovanie, keď sa prostredníctvom štandardného sieťového spojenia vytvorí virtuálna linka medzi dvoma počítačmi, v rámci ktorej sa potom dá nadviazať ďalšie sieťové spojenie.

Poskytovatelia VPN[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sa bežne využívajú externé VPN služby, ktoré ponúkajú bezplatné a platené verzie. Pri bezplatných verziách existujú rôzne obmedzenia ako sú menšia rýchlosť, menší počet serverov alebo reklamy. Medzi najznámejších poskytovateľov VPN patria spoločnosti: Surfshark, NordVPN, CyberGhost VPN, PureVPN alebo VyprVPN.[1][3][4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Všetko o VPN [online]. Kodino.sk, [cit. 2020-03-11]. Dostupné online.
  2. Jablíčkář.cz [online]. 2016-12-06, [cit. 2020-03-11]. Dostupné online. (po česky)
  3. Najlepšie VPN služby [online]. Vpn365.eu, 2019-01-01, [cit. 2021-09-24]. Dostupné online.
  4. Najlepšie VPN pre Slovensko [online]. VPNrecenzie.sk, 2023-05-25, [cit. 2023-05-26]. Dostupné online.