Vodstvo Austrálie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Austrálie s riekami a vodnými plochami

Nedostatok zrážok spôsobuje, že Austrália je najsuchším kontinentom s málo rozvinutou riečnou sieťou. Najmä vo vnútrozemí prevládajú občasné vodné toky, označované creek,ktoré sa napĺňajú vodou iba počas silnejších dažďov.

Rieky vo vnútrozemí končia prevažne v menších jazerách, z ktorých najvýznamnejšie je Eyrovo jazero. Najvýznamnejšou riekou je Murray a jej prítok Darling, ktoré pramenia vo Veľkých predelových vrchoch. Množstvo vody v riekach sa mení podľa ročného obdobia a väčšina vody sa v letnom období stráca. Rieky majú veľmi malý sklon a mnohé sa využívajú na vodnú dopravu a na zavlažovanie.

Vo vnútrozemí sú často jediným zdrojom vody artézske pramene. Voda, ktorá sa dostáva pod zemský povrch v pohoriach na východe, sa po nepriepustných horninových vrstvách dostáva do vnútrozemia a v znížených miestach sa spravidla hromadí. Takéto miesta sa volajú artézske panvy. Pri prirodzenom alebo umelom porušení nepriepustnej vrstvy (napríklad vykopaním studne), dochádza k výverom vody. Voda v umelých vrtoch vyviera z hĺbky až niekoľko stoviek metrov. V dôsledku toho, že austrálsky kontinent pokrývajú rozsiahle púšte, je tam veľmi sucho, čo spôsobilo obrovské požiare v rokoch 2002 a 2005.