Vrania šestka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vrania šestka
Six of Crows

Autor Leigh Bardugo
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Henry Holt and Co.
Literárny žáner fantasy, literatúra pre mládež
Séria Vrania šestka
Chronológia
Nasledujúci diel Kráľovstvo podvodníkov
Slovenské vydania knihy

Vrania šestka (angl. Six of Crows, niekedy skracované ako SoC) je fantasy román od spisovateľky Leigh Bardugo.[1][2] Dej knihy sa odohráva vo fiktívnom meste Ketterdam, inšpirovanom Amsterdamom.[3] Táto séria sa odohráva v rovnakom svete ako autorkina predchádzajúca trilógia Griša, no v inom časovom rámci a na inej časti tohto sveta.[4][5] Svet Vranej šestky je inšpirovaný cárskym Ruskom a existuje v ňom mágia. Ľudia obdarení magickými schopnosťami sa v tomto svete nazývajú griše.[6] Dej je rozprávaný prostredníctvom personálneho rozprávača z pohľadu šiestich hlavných postáv, s výnimkou prvej a poslednej kapitoly, ktoré sú rozprávané z pohľadu dvoch vedľajších postáv.

Kniha je prvým dielom dilógie Vrania šestka. Druhým je Kráľovstvo podvodníkov (angl. Crooked Kingdom).[7]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Kaz Brekker, jeden z najobávanejších zločincov v celom Ketterdame, dostane prísľub veľkej peňažnej odmeny, ak sa mu podarí oslobodiť vedca menom Bo-Yul Bayur, ktorý je väznený v nedobytnej fjerdskej pevnosti Ľadový dvor. Kaz si na pomoc prizve päť nebezpečných kriminálnikov: Inej Ghafovú, akrobatku a talentovanú špiónku; Jespera Faheyho, ostrostrelca so záľubou v hazardných hrách; Ninu Zenikovú, grišu a bývalú vojačku ravkanskej Druhej armády; Matthiasa Helvara, niekdajšieho člena fjerdanského rádu drüskelle, ktorý sa kvôli Nine ocitol v kerchskom väzení; a Wylana van Ecka, syna bohatého kupca s nadaním na výrobu výbušnín.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kaz Brekker, prezývaný Špinavec, zlodej a otvárač zámkov. Vždy nosí čierne kožené rukavice a vychádzkovú paličku s vraňou hlavou navrchu. Patrí ku gangu menom Zberba.
  • Inej Ghafová, suliská akrobatka, ktorá bola ako štrnásťročná unesená od svojej rodiny a donútená pracovať v nevestinci, až kým jej pracovný kontrakt neodkúpila na Kazov popud Zberba. Odvtedy pre Zberbu pracuje ako špiónka a sabotérka. V ketterdamskom podsvetí je tiež známa pod prezývkou Prízrak.
  • Wylan van Eck, syn bohatého kupca so záľubou v chémii a hre na flaute, ktorého si Kaz vezme ako rukojemníka. Nevie čítať, pretože má dyslexiu.
  • Matthias Helvar, bývalý drüskelle (člen fjerdského rádu, ktorý má za úlohu chytať griše). S Ninou sa spoznal už pred rokom, keď búrka zničila loď, na ktorej obaja cestovali. S Ninou si vtedy navzájom zachránili život a spoločne odcestovali až do Ketterdamu. Tu ho Nina zradila, aby mu zachránila život, čo viedlo k jeho uväzneniu v kerchskom žalári Pekelná brána. Nenávidí Ninu pre túto zradu a pre svoje predsudky voči grišiam, no tiež je do nej beznádejne zaľúbený. Kaz oslobodí Matthiasa z Pekelnej brány pre jeho znalosť Ľadového dvora, kde Matthias ako drüskelle slúžil, a  tiež pre jeho vojenské zručnosti.
  • Nina Zeniková, lámačka (griša, ktorá vie manipulovať ľudským telom a používa tieto schopnosti na boj alebo zabíjanie), ktorá pracuje v nevestinci s názvom Biela ruža. V mladosti slúžila v ravkanskej Druhej armáde, až kým nebola zajatá fjerdskými drüskelle. Práve vďaka tomu sa po prvý krát stretla s Matthiasom. Neskôr Matthiasa zradila, aby mu zachránila život, a rozhodla sa zostať v Ketterdame v nádeji, že nájde spôsob, ako ho dostať z väzenia. Tu sa zoznámila s Kazom Brekkerom a pridala sa k jeho gangu.
  • Jesper Fahey, snedý novozemský ostrostrelec závislý od hazardných hier. Neskôr sa ukáže, že je aj fabrikátor, no túto skutočnosť sa snaží udržať v tajnosti. Jesperov otec nemá o kriminálnych aktivitách svojho syna ani poňatia a je presvedčený, že Jesper v Ketterdame študuje na univerzite.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WAPPLER, Margaret. Y.A. Crossover [online]. 2015-10-23, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  2. Nava4. Six of Crows by Leigh Bardugo – review [online]. 2016-01-21, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  3. PRESS, Daily. Criminals attempt intricate heist in 'Six of Crows' - HRBooks review [online]. 2016-01-25, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  4. ‘Six of Crows’ continues Leigh Bardugo’s streak of smart fantasy novels [online]. 2015-11-16, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  5. Leigh Bardugo Talks Six of Crows, Heist Movies and Skinny Dipping [online]. 2015-09-29, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  6. BARDUGO, Leigh. Leigh Bardugo reads from Six of Crows [online]. 2015-09-24, [cit. 2016-02-17]. Dostupné online.
  7. Leigh Bardugo: Author of The Grisha Trilogy: Shadow and Bone, Siege and Storm, and Ruin and Rising [online]. . Dostupné online.